CHP'li Gürer: Üreticinin ürettiği değer bulmuyor, tüketici pahalı ürün alıyor
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Merkeze bağlı Çavdarlı Köyünü ziyaret etti.
Tarımda yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerini anlatan Gürer, tarımın büyük holdinglerin boyunduruğunda olduğunu belirterek, “Aile tipi çiftçiliği, kırsalı öncelikleyken bir tarım politikası yok. Reform diye açıkladıkları çözümler bakanlar değişti, ortadan kalktı. Toplulaştırmayı 17 yıldır çözemediler. Sulama suyu ciddi sorun. Çavdarlı’da da sulama kuyuları borçlarından dolayı kapalı. Yeraltı suyunu elektrik ile çıkartıp sulama suyu olarak kullanan Çiftçi sürekli gelen zamlarla elektrik borçlarını ödeyemiyor” dedi.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’ye yeni bir üniversite kurulması için Kanun Teklifi verdiğini ve sadece Tarım amaçlı olmasını istediğini belirtti.
Çiftçi çocuklarının tarımdan koptuğunu hatırlatan Gürer, “Onların tarımdan koparılması tarım arazilerinin işlenmesinde sorun oluşturuyor. Çiftçi çocukları ilkokuldan üniversite mezuniyetine kadar sınavsız alınıp okumalı, bilgi ile bilimsellikle buluşan tarımı öğrenmeli. Devletin hazine arazileri bu mezunlara verilip ekeceği ürün belirlenip destek ve teşvik sağlanmalıdır. Bu yolla kırsal yaşam desteklenmeli, ürün deseni ve bilimsel tarım gelişmeli, üretimden satış, pazarlama ve depolamaya kadar düzenli bir ağ oluşturulmalı, aracılık kontrol altına alınıp tüketiciye ucuz ürünün ulaşımının yolu açılmalıdır” dedi.
AKP iktidarının tarımı ithale endekslediğini söyleyen Gürer, “Üreticinin ürettiği değer bulmuyor, girdi fiyatları artıyor, tüketici pahalı ürün alıyor. Bu durumu seyreden bir iktidar var. İthal ile yabancı çiftçi desteklenip yerli üretici yok ediliyor” dedi.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarım desteklerinin kırsala ulaşmadığını ve gezdiği köylerde iktidarın vaat ettiklerine ulaşan bir çiftçiye rastlamadığını belirtti. Gürer, “Destekler kime gidiyor, bu konunun ciddi bir şekilde incelenmesi ve araştırılması gerekiyor. Sayıştay raporu IPARD desteklerinin kırsala yeterince ulaşmadığını belirtmiş. Çiftçi, desteklerin devede kulak kaldığını belirtiyor. Ciddi bir destek yok. Çiftçi, destek yerine girdi fiyatları düşsün istiyor. Çiftçi Kayıt Sistemine dahil olmayan, TARSİM ‘e başvurmayan çiftçi, doğal afette dahi destek alamıyor. Niğde’de dolu ve dondan zarar gören çok çiftçi afet nedeni ile destek alamadı” dedi.