CHP'den rapor: KYK faizleri silinecek, mülakat kalkacak

CHP'den rapor: KYK faizleri silinecek, mülakat kalkacak
CHP Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı, “Gençlerin Ekonomik Durumu” raporunu yayınladı.

CHP Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı bünyesindeki Gençlik Ekonomisi Komisyonu tarafından, “Hep Birlikte” projesi kapsamında hazırlanan raporda genç işsizlik verileri bölgeler ve ülkeler arasında karşılaştırılmalı olarak ele alınarak gençlerin sorunlarına dikkat çekildi.

Türkiye’de bölgeler arası eşitsizliğe vurgu yapılarak Güneydoğu ve Kuzeydoğu Anadolu bölgelerinde 20-24 yaş arası kadınlarda iş gücüne katılımın düşük olduğu belirtildi. Raporda ayrıca İŞKUR ve bakanlıkların genç istihdam politikalarının nicelik ve nitelik olarak yetersiz olduğu ifade edildi. Raporun son bölümünde “Cumhuriyet Halk Partisi Gençlerle Birlikte ve Gençler İçin Ne Yapacak” başlığı altında gençler için şu vaatler sıralandı:

"1-CHP iktidarında Gençlik Garantisi Programı kapsamında 30 yaş altı yükseköğrenim mezunu gençler; işsizlik desteği, istihdam, eğitime devam ve ücretli staj seçeneklerinden birinden yararlanacak.

2- Türkiye'de tüm organize sanayi bölgelerinde yatılı teknoloji liseleri açılarak meslek eğitimi çağa uygun ve vizyoner bir şekilde kurgulanacak. Altı yıl yatılı eğitim verecek olan teknoloji liselerinde öğrenciler, ikinci üç yıllık bölümde ilgili organize sanayi bölgelerinde staj ve devlet tarafından ödenen sigorta primlerinden yararlanacak. Mezun gençlerin iş garantisi olacak, eğitime devam etmek isteyenler ise üniversitelerin o meslekle ilgili bölümlerine girişte puan avantajına sahip olacaklar.

3-YÖK kaldırılacak, üniversitenin üç tür özerkliği sağlanacak. Üniversiteler idari açıdan özerk olacak, üniversitelerde rektör seçimleri geri getirilecek. Üniversiteler bilimsel açıdan özerk olacak. Üniversiteler mali açıdan özerk olacak.

4-Eğitim sistemi baştan aşağı değiştirilecek. Bütçedeki en büyük kaynak eğitime ayrılacak. Erişilebilir, nitelikli ve bilimsel bir eğitim modeli benimsenecek. Yurt sorunu ikişer kişilik odalar, sıcak su ve internet bağlantısı imkanlarıyla birlikte bir yıl içinde çözülecek. KYK borçlarının faizi CHP iktidarının ilk haftasında silinecek.

5-Kamuda liyakat ilkesi sağlanacak. KPSS'de yüksek puan almasına rağmen mülakatlarda elenen gençlerin öykülerinden hareketle kamuda mülakat kaldırılacak.

6-Gençlerin sosyal medya ve ifade özgürlüğünü kullanmaktan korkmadığı, basın özgürlüğünün güvenceleriyle birlikte sağlandığı ve kişilerin değil, hukukun egemen olduğu bir sistem kurulacak."

'Gençlerin sorunlarının çözümü için yol almaya başladık' 

Raporla ilgili açıklama yapan CHP Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, "Gençlerin büyük bir oy potansiyeli olmasının da etkisiyle siyaset, gençlerin sorunlarını daha çok konuşmaya başladı. Ancak sorunları muhatapların kendisiyle ve doğru bir şekilde tespit etmek ve gençleri homojen bir kitle olarak görmemek kadar doğru çözümleri üretmek de önemli. Araştırmalarımız ve görüşmelerimiz doğrultusunda gençlerin sorunlarının çözümü için yol almaya başladık" dedi.

 

Etiketler :