CHP ‘Ortak Akıl’ Arıyor

CHP ‘Ortak Akıl’ Arıyor
CHP'nin bugün gerçekleşecek Parti Meclisi toplantısında koalisyon ihtimalleri görüşülecek. Tüm seçenekler masada.CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçimlerin ardından parti kurmayları ve yönetiminin görüşlerini almaya...

CHP'nin bugün gerçekleşecek Parti Meclisi toplantısında koalisyon ihtimalleri görüşülecek. Tüm seçenekler masada.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçimlerin ardından parti kurmayları ve yönetiminin görüşlerini almaya devam ediyor. Koalisyon senaryolarının tartışıldığı bu süreçte Kılıçdaroğlu’nun “Ortak akılla” bir karar vermeye çalıştığı belirtiliyor.

Kılıçdaroğlu, Merkez Yönetim Kurulu ve partinin önde gelen isimleri ile yaptığı toplantıların ardından bugün kurultaydan sonraki en yüksek karar organı olan Parti Meclisi’ni toplayacak. Kılıçdaroğlu PM toplantısının ardından milletvekilleri, il-ilçe ve belediye başkanlarıyla da bir araya gelecek.

DENEYİMLİ POLİTİKACILARLA BİR ARAYA GELDİ

Deneyimli siyasetçi eski Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Suha Okay ile görüşen Kılıçdaroğlu, İstanbul İl Başkanı ve DYP-SHP koalisyonunda Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Murat Karayalçın ile de bir araya geldi. Karayalçın’dan DYP-SHP koalisyonuna ilişkin de görüşlerini sordu. Karayalçın’dan yeni hükümet kurulma çalışmaları hakkında da değerlendirmesini isteyen Kılıçdaroğlu’nun, eski Kültür Bakanı ve Mersin Milletvekili Fikri Sağlar ile eski Kültür Bakanı İstemihan Talay ile de bir araya geldiği öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun, hükümet oluşturma sürecinde herkese danışmak istediğini anlattığı, ancak kendi görüşünü paylaşmadığı ifade edildi.

Gayrı resmi olarak milletvekilleri, parti yöneticileri ve deneyimli siyasetçiler, hem AKP hem MHP hem de HDP’de siyaset yapan isimlerle zemin yokluyor. Buradan çıkan sonuçlar Kılıçdaroğlu’na iletiliyor. Kılıçdaroğlu’nun da, CHP’lilerin dışında, merkez sağ ve merkez solda siyaset yapmış deneyimli isimlerle istişarelerini sürdürdüğü öğrenildi.

Tüm bu koalisyon senaryoları, nasıl bir yol izlenmesi gerektiği, tabanın beklentileri bugün ki Parti Meclisi toplantısında görüşülecek. Kılıçdaroğlu, 60 kişilik Parti Meclisi’nden yetki isteyecek. Kulislerde PM’de “Önce Kılıçdaroğlu’nun başbakanlığındaki hükümet alternatifleri denenmeli, AKP ile ittifak partiye zarar verecektir” eğiliminin çıkması beklentisi ağır basıyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, CHP ile yapacağı ilk tur görüşmede, AKP ile müzakere edilmesi ancak ret yanıtı verilmesi eğiliminin olduğu belirtiliyor. Parti kulislerinde; Davutoğlu’nun hükümeti kuramaması durumunda, görevi devralacak olan Kılıçdaroğlu’nun önce kendi başbakanlığında bir hükümet kurması için çalışması daha sonra ise hazırlanan restorasyon paketi çerçevesinde hareket edebileceği garantisi alınması durumunda AKP’nin kapısını çalabileceği konuşuluyor. Söz konusu pakette, 17/25 Aralık yolsuzluk dosyaları kapsamında 4 bakanın dosyalarının yeniden açılmasının yer almasına kesin gözüyle bakılıyor.