Celal Şengör’e meslektaşlarından tepki yağdı! Kıyamet senaryosuna itiraz ettiler

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından bir kez daha kendisini hatırlayan deprem, İstanbulluları endişeye sürüklüyor. İstanbul, deprem gerçeğiyle yüz yüzeyken uzmanlar arasında dikkat çeken bir tartışma başladı.
CELAL ŞENGÖR KORKUTAN BİR AÇIKLAMA YAPTI!
Yer Bilimci Prof. Dr. Celal Şengör, geçtiğimiz günlerde İstanbul depremine ilişkin bir açıklamada bulunmuş ve 7’den büyük bir deprem beklendiğine işaret ederek “Birkaç gün içinde şehirde açlık başlayacak, yağmalar yaşanacak, salgın hastalıklar çıkacak. Enkazlar uzun süre kaldırılamayacak, şehir ağır bir kokuya bürünecek. Ölmeyenler ‘Keşke ölseydik’ diyecek” sözlerini sarf etmişti.
CELAL ŞENGÖR’E TEPKİ GÖSTERDİLER!
Dr. Ramazan Demirtaş ise Şengör’ün yaptığı açıklamaya sosyal medya hesabından cevap vererek bir harita paylaştı. Demirtaş, paylaşımında "Parmak hesabıyla deprem bilimi yapılmaz, ancak kaos yazılır.” ifadelerini kullandı ve “100 bina çöker, 4 milyon insan enkaz altında kalır, İstanbul çökerse Türkiye diz üstü çöker, hayatta kalanlar keşke ölseydik diyecekler…” gibi ifadelerin bilimsel bir temelinin olmadığını ifade etti.
Her 4.0 ve üzeri deprem sonrası Marmara depremiyle ilişkilendirilerek felaket senaryoları yazılmasının topluma psikolojik, sosyolojik ve ekonomik zararlar verdiğini açıklayan Demirtaş, bu söylemlerin risk azaltma ve can kaybını önleme noktasında hiçbir katkı sağlamadığını kaydetti.
“ORTALAMA VERİLERLE DEPREM SÜRESİ BELİRLENEMEZ”
Prof. Dr. Osman Bektaş ise, deprem biliminin sadece somut verilerle konuşabileceğine işaret ederek Marmara’daki fay hatlarının özelliklerine dair pek çok belirsizliğin olduğunu ifade etti.
“Sadece fay modelleri belirsiz değil, aynı zamanda her bir segmentin yıllık kayma hızı, deprem tekrarlanma aralıkları, geçen süreler net değil. Ortalama verilerle deprem tekrarlanma süresi belirlenemez. Marmara’nın deprem tehlikesi henüz çözümlenmiş değil.” açıklamasında bulunan Bektaş, Şengör’ün “yaşayanlar yaşadıklarına pişman olacak” ifadelerinin bilimsel gerçeklerle örtüşmediğini iletti.
Bektaş, açıklamasının devamında İstanbul için en büyük tehdidin devasa bir deprem değil, orta büyüklükte bir deprem olabileceğini söyleyerek “Ana Marmara Fayı'nın bazı kısımları deprem enerjisi biriktiriyor, ancak sürünen ya da tam kayan kısımlar deprem enerjisi biriktirmez. Dolayısıyla İstanbul’u orta büyüklükte depremler tehdit edebilir.” ifadelerini kullandı.
Celal Şengör'den uykuları kaçırtacak senaryo: Yağmalar yaşanacak, ölmeyen keşke ölseydim diyecek