Çapa'da coronavirüs testi yapılamıyor

Çapa'da coronavirüs testi yapılamıyor
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, Türkiye'nin Covid-19 salgınıyla mücadelesinde hayati önem taşıyan testler konusunda yetersiz kaldığını belirtti.

Kılıçaslan, İstanbul Tıp Fakültesi'nde (Çapa) dahi test yapılamadığını belirtirken, "Bir müddet sonra teste gerek kalmayacak, çünkü herkes enfekte olunca testin anlamı da kalmaz" sözleriyle tepkisini gösterdi.

"Herkes enfekte olunca testin anlamı da kalmaz"

Sosyal medya platformu Twitter üzerinden mesaj paylaşan Kılıçaslan, "Hâlâ İstanbul Tıp Fakültesi'nde (Çapa) bile test yapılamıyor! Salgınla mücadele ediyoruz öyle mi? Evet, haklı olabilirsiniz. Bir müddet sonra teste gerek kalmayacak! Çünkü herkes enfekte olunca testin anlamı da kalmaz!" ifadelerini kullandı.

"Bilgi bende toplansın" kaygısı tarama sayısını azaltıyor

Dün halktv.com.tr'ye konuşan Halk Sağlığı Uzmanı Nilay Etiler de test sayısının artmasının büyük öneme sahip olduğunu vurgulamış ve Sağlık Bakanlığının "Bilgi bende toplansın" kaygısı nedeniyle yeterince tarama yapılamadığını ifade etmişti. Etiler ayrıca, belirti göstermeyen hastalara ulaşılmadığı sürece hastalığın yayılma hızının artacağını bu nedenle mümkün olduğunca çok test yapılması gerektiğine dikkat çekmişti.

Zeki Kılıçaslan'ın, Çapa'da dahi test yapılamadığını ifade etmesi üzerine Türkiye'de açıklanan vaka sayısının doğruluğu da tekrar sorgulanmaya başladı.

"115 bin test var, 1 milyon üretebiliriz, ABD'ye 500 bin verdik, Çin'den gelecek"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün TBMM Genel Kurulunda yaptığı açıklamada Türkiye'de hâlihazırda 115 bin testin bulunduğunu, ayda 1 milyon üretme potansiyeline sahip olduğunu ve ABD'den 500 bin sipariş geldiğini, bunların verildiğini ifade etmiş ancak daha sonra da Çin'den hızlı tanı kitlerinin geleceğini duyurmuştu. Bakan Koca, günde 10 bin test yapmak istediklerini de kaydetmişti.

Etiketler :