Can çekişen İzmir Körfezi havadan görüntülendi!

Can çekişen İzmir Körfezi havadan görüntülendi!
İzmir Körfezi'nde kirlilik bir türlü çözülemedi. Kirlilik öyle bir noktaya ulaştı ki gökyüzünden görüntülendi. Durumun vehametini bilim insanları uydu ile de görüntüledi. Ölü balıklar artarken deniz tabanının bozulduğu balçıkla kaplandığı ortaya çıktı.

İzmir Körfezi'nde 20 Ağustos'ta Bayraklı Sahili'ne vuran ölü balıklar ve kötü koku başladı. Bitmeyen kötü ve ölü balıklar sonrasında da kirlilik tespit çalışmalarına start verildi.

izmir-korfezindeki-kirlilik-sediment-371503-102692.jpg

UÇAKTAN GÖRÜNTÜLENDİ

İzmir Körfez'de kirlilik sorunu bir türlü çözülemedi. Kirlilik öyle bir duruma geldi ki uçağa binen bir yurttaş, kirlliğin boyutunu telefonuyla bile görüntüledi.

Durum böyle olunca bir Bilim Kurulu oluşturuldu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın oluşturduğu Bilim Kurulu, çözüm önerileri geliştirirken, Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nden bilim insanları da uydu görüntüleriyle kirliliği haritalandırdı. Uzaktan algılama teknikleriyle suyun klorofil A yoğunluğu takip edilerek kirli bölgeler belirlendi.

thumbs-b-c-11af31653f8ac49e5208d9881d4f1f9d.jpg
CAN ÇEKİŞEN İZMİR KÖRFEZİ'NİN UYDUDAN GÖRÜNTÜSÜ

Manisa Celal Bayar ve Yıldız Teknik üniversitelerinden akademisyenlerin oluşturduğu araştırma grubu, uydu görüntülerinden yararlanarak İzmir Körfezi'ndeki kirliliği haritalandırdı.

MCBÜ'den Doç. Dr. Osman Salih Yılmaz, uydu verilerinin kirliliği hızlı tespit ettiğini ve İzmir Körfezi'nde son üç ayda önemli bir artış görüldüğünü belirtti.

izmir-korfezindeki-kirlilik-sediment-371503-102692.jpg

Yaptıkları çalışmanın İzmir Körfezi için kurgulanan erken uyarı sistemlerine entegre edilmesi gerektiğine dikkati çeken Yılmaz, şunları dile getirdi:

izmir-korfezindeki-kirlilik-sediment-371504-102692.jpg

"Biz bu işin MR'ını çektik. Kirliliğin tam sebebi ortaya konulup tedavi uygulandıktan sonra biz tekrar MR çekerek tedavinin işe yarayıp yaramadığını takip edebileceğiz."

Özellikle sıcaklıkların yükselmesiyle Bayraklı, Karşıyaka ve Alsancak gibi bölgelerde alg patlaması yaşandı.

izmir-korfezindeki-kirlilik-sediment-371499-102692.jpg

İzmir Körfezi'nde deniz tabanındaki sediment yapısının bozulduğu, sedimentin doğal arıtma işlevini yitirdiği tespit edildi.

DENZİ TABANI BALÇIKLA KAPLANDI! BALIKLAR CAN ÇEKİYOR KOKU YÜKSELİYOR

izmir-korfezindeki-kirlilik-sediment-371498-102692-001.jpg

Prof. Dr. Ebru Yeşim Özkan, sedimentin (deniz tabanı) balçıkla kaplandığını ve oksijensiz ortam oluşarak balık ölümlerine neden olduğunu açıkladı.

İzmir Körfezi Bilim Kurulu Üyesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilim Bölümü öğretim üyesi Özkan, şöyle konuştu:

izmir-korfezindeki-kirlilik-sediment-371497-102692-001.jpg
AKIL ALMAZ KİRLİLİK BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ

"Balık ölümlerinin olduğu yerler genellikle su derinliğinin az olduğu, sediment ve su arasındaki etkileşimin fazla olduğu yerler. Sediment arıtma görevini yapmadığı için su kolonunda oksijensiz bir ortam doğdu. Orada balıkların ani ölmesine sebebiyet verdi"

Özkan, sedimentin temizlenmesinin kısa vadede mümkün olmadığını, ancak kirliliğin azaltılmasıyla eski haline dönebileceğini belirtti.

izmir-korfezindeki-kirlilik-sediment-371496-102692-001.jpg
İZMİR KÖRFEZİ BU HALDE

SEDİMENT NEDİR?

Sediment, su, rüzgar veya buzun aşındırma etkisiyle oluşan kum, çamur, taş ve diğer ufak parçaların birikimi sonucu meydana gelen katı maddelerdir. Bu maddeler, biriktikleri bölgelerin jeolojik ve coğrafi özelliklerine göre farklılık gösterebilir. Sedimentler, yeryüzünün geçmişi hakkında önemli veriler sunar ve çevresel koşulların izini taşıyarak bize doğal ortamlar hakkında bilgi verir. Sediment için, deniz tabanındaki tortu denilebilir.

Kaynak:halktv.com.tr