Aydın Doğan ve medya patronlarının sağ kolu hayatını kaybetti
Türkiye’de bir dönem büyük medya gruplarındaki gazete ve televizyonların yönetiminde bulunan, önemli projeler yapan Aydın Doğan ve medya patronlarının sağ kolu Yalçın Balcı dinlenmeye çekildiği İzmir’de geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Daha önce by-pass ameliyatı geçiren Yalçın Balcı evli ve bir çocuk sahibiydi.
MEDYA DEVLERİNİN PRENSİ
Yalçın Balcı, özellikle Doğan grubu bünyesindeki birçok şirkette 20 yıl süren yöneticiliğiyle, dönemin medya dönüşüm ve başarılarını gördü. Medya patronları Dinç Bilgin ve Aydın Doğan’la çalışan Balcı'ya “medya devlerinin prensi” deniliyordu.
AYDIN DOĞAN "EVLADIM" DİYORDU
Gazete, dergi ve televizyonlarla dönemin en güçlü medya şirketlerinin sahibi olan Aydın Doğan’ın “evladım" diyerek sevdiği Balcı, göreve başladığı şirketleri dönüştürmesi ve karlı bir pozisyona getirmesiyle de ünlenmişti. Aydın Doğan daha sonra medyadaki varlıklarını Demirören Grubu’na sattı.
"TEPE YÖNETİCİLERİNİN ZİHNİYET DEĞİŞİKLİĞİ SAĞLANMALI"
Çalışanların “Terminatör” dediği Balcı, Doğan Yayın Holding COO`su (Chief Operator Officer) olduğu 2003’lü dönemlerde, medya alanında, şirketlerin değil süreçlerin dönüştürüleceğini, bunu sağlamak içinde öncelikle tepe yöneticilerin zihniyet değişmesi gerektiğini vurgulamıştı.
DOĞAN YAYIN HOLDİNG’TEKİ DÖNÜŞÜM
Balcı, Doğan’daki dönüşümü şöyle açıklamıştı:
‘‘Biz Doğan Yayın Holding`te 1994 yılından beri dönüşüm projeleri uyguluyoruz. Biz şirketin bütününü bir anda dönüştürme yerine süreçlerin dönüştürülmesine inanıyoruz. Medya alanında şirketin bütününü dönüştürmek gereksiz. Dönüşümde üst yönetimin konuyu algılaması ve icra kabiliyeti çok önemli.’’
BY-PASS’INI AYŞE ARMAN’A ANLATMIŞTI
Yalçın Balcı, 2012 yılının Eylül ayında by-pass ameliyatı geçirmişti. O dönem Hürriyet gazetesinde yazılar yazan Ayşe Arman’a röportaj veren Balcı, yaptırdığı kontrollerde üç damarının tıkalı olduğunun tespit edildiğini ifade etmişti.
Balcı, “50 yaşındaydım ve kendimi sağlıklı zannediyordum. Sigara içmem. Yediklerime dikkat ederim, kilolu değilim, makul ölçüde spor yapardım. Ama gel gör ki, doktorum tepemde, ‘Damarlarına bir bakalım... Daralma var mı bir ölçelim’ deyip duruyordu. 6 ay adamı inlettim. Nasıl yapacağını bile bilmiyordum. Meğer artık klasik anjiyo aşılmış, yeni bir makine varmış, bilgisayarlı anjiyografiymiş adı, öyle kanama dursun diye 6 saat ağırlıkla beklemek filan yokmuş, 10 dakikada bitiyormuş her şey…” ifadelerini kullanmıştı.
"ARTIK DAHA GERÇEKÇİYİM"
Balcı, ameliyatın ardından karakterinin değişip değişmediği ile ilgili kendinde çok fazla değişim görmediğini belirterek "‘Sen değiştin’ diyen de olmadı. Ama bazıları, ‘Daha sessiz, sakin bir adam olacaksın zannettik, daha berbat biri oldun’ dediler. Bir tek şu var: Eskiden bir sürü şeyi kafaya takardım, dert ederdim, ama sonra benden başka kimsenin dert etmediğini gördüm. Şimdi vurdumduymaz değilim ama daha gerçekçiyim…” demişti.
20 YIL SONRA GELEN AYRILIK
Balcı’nın 20 yıl hizmet verdiği Doğan Grubu’ndan ayrılık kararını çalışanlara bu maille haber vermişti
“Geçen ay Doğan Grubu’nda 20. yılımı doldurdum.İlk işimi de sayarsak 29 yıl olmuş, bana hala dün gibi geliyor.Zaman su gibi hızlı akıyor, Milliyet’te çalışmaya başladığımda 32 yaşındaydım. Bazen keyifli bazen üzüntülü, genelde beni heyecanlandıran 20 yıl geçti.Doğan Grubu’nda kurumsal hayallerimin büyük bir kısmını gerçekleştirdim. Grupta istediğim her şirkette çalışma serbestisini burada buldum. Bu vesile ile Doğan Ailesine huzurunuzda teşekkür etmek istiyorum.Bu kadar süre medya içinde çalışmak yeterlidir kanısındayım. Artık kişisel hayallerimi icra etmek üzere bu ay ayrılıyorum.”
İSTANBUL ÇOCUK TİYATROSU'NU KURMUŞTU
Balcı, çalışanlara, yakın zaman önce, dünya çapında çocuk müzikallerini ve gösterilerini Türkiye’ye getirmek için, "İstanbul Çocuk Tiyatrosu A. Ş." isimli bir şirket de kurdu. Memleketi Çanakkale’de minik bir eski tescilli bina alıp "Troia Araştırmaları Enstitüsü" nün tohumunu attığını, elinde birikmiş ve birikecek, küçümsenmeyecek değerde tüm belge ve dökümanları orada hizmete açacağını aktarmıştı.
İZMİR YANGINI ALBÜMÜ PROJESİ
Tüm bu dev projeleri hayata geçirmek isteyen Balcı ile ilgili Nisan 2023’te Hüriyyet’te yer alan başka bir habere göre de, Balcı’nın çok ses getirecek bir eserin yapımını tamamlamaya çalıştığından bahsedilmişti.
Yalçın Balcı’nın, 1922 büyük İzmir yangınını toplam 30 pafta olarak çizen Jacques Pervititch’in 1923 yılında yayınlanan “Plan d’İzmir - 1923” albümünü, 100. yılı anısına yeniden basacağı belirtilmişti.
KÜLTÜREL MİRASA VERDİĞİ DEĞER
Balcı, bu eseri basmaktaki amacının toplumu zengin kültürel mirasımızı keşfetmeye teşvik olduğunu söyleyerek "Albümün benzersiz değerini anlamak. Kültürel mirasımızın yaşamımızda kapladığı yeri yansıtmak. Kültürel mirasımız ile daha güçlü uluslararası ilişkilerin kurulması.” değerlendirmesi yapmıştı.
Kaynak:patronlardunyasi.com