Büyük Hocaya Son Veda...

Büyük Hocaya Son Veda...
Ünlü felsefeci Prof. Dr. Bedia Akarsu son yolculuğuna uğurlandı.TÜRKİYE'de felsefenin gelişmesine yaptığı katkılarla tanınan ve dün yaşamını yitiren Prof. Dr. Bedia Akarsu son yolculuğuna uğurlandı.Türkiye'de felsefenin...

Ünlü felsefeci Prof. Dr. Bedia Akarsu son yolculuğuna uğurlandı.

TÜRKİYE'de felsefenin gelişmesine yaptığı katkılarla tanınan ve dün yaşamını yitiren Prof. Dr. Bedia Akarsu son yolculuğuna uğurlandı.

Türkiye'de felsefenin gelişmesine öncülük eden isimlerden biri olan ve dün 95 yaşında hayatını kaybeden İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nün eski hocalarından Prof. Dr. Bedia Akarsu bugün son yolculuğuna uğrulandı. Akarsu için Teşvikiye Camii'nde cenaze töreni düzenlendi. Ailesinden hayatta kalan kimsesi bulunmayan Akarsu'nun cenaze törenine çok sayıda eski öğrencisi katıldı.

"CUMHURİYET DEĞERLERİNE ÇOK ÖNEM VEREN BİRİYDİ"

Akarsu'nun eski öğrencilerinden Maltepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof Dr. Betül Çotuksöken, felsefenin Türkçe'de oluşturulmasına yaptığı katkılara değinerek Akarsu'nun, İstanbul Üniversitesi'nin yanı sıra Çukurova ve Mersin Üniversitelerinin Felsefe bölümlerinin kuruluşlarına katkı verdiğini belirtti. "Bedia Akarsu'nun bir diğer özelliğinin ise Cumhuriyet değerlerine çok önem veren biri olmasıydı" diyen Çotuksöken, "Cumhuriyet dünyasında kadının yerinden tutun da Atatürk devrimleriyle alakalı, Türk aydınlanmasına kadar çok sayıda eser bıraktı" diye konuştu.

"ANADOLU AYDINLANMASINA KATKIDA BULUNDU"

Eski öğrencilerinden emekli Öğretim Üyesi Tüten Ank da Akarsu için, "Anadolunun aydınlamasının, cumhuriyetin kuruluş felsefesiyle ve değerlerinin yaşama geçirilmesine ve içselleştirilmesine çok büyük bir katkıda bulunmuştur" dedi.

"TÜRKİYE'DE KADIN SORUNUNA CİDDİ DERECEDE EĞİLEN BİR HOCAYDI"

Türkiye Felsefe Kurumu'ndan emekli Felsefe Öğretmeni Nuran Direk de, "Hocamdan hem bilgi öğrendim hem de modern bir kadının nasıl davranması gerektiğini öğrendim. Türkiye'de kadın sorununa ciddi derecede eğilen bir hocaydı. Kendisinden ahlak ve etik dersleri almıştım. Çok duru bir kafaydı. Tam bir cumhuriyetçiydi" diye konuştu.

Öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Akarsu'nun Türk bayrağına sarılı naaşı, Zeytinburnu Merkez Efendi Mezarlığı'nda toprağa verildi. Ailesinden hayatta hiç kimsesi olmayan Akarsu'nun, 2008 yılından beri Darüşşafaka Şenesenevler rezidansında kaldığı ve Darüşşafaka Cemiyeti'nin önemli bağışçılarından olduğu belirtildi.

BEDİA AKARSU KİMDİR?

1921 yılında İstanbul'da doğan Bedia Akarsu 1944 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi'nde, 1955'te Felsefe Tarihi kürsüsünde asistan oldu. 1960'da Max Scheler'de Kişi Kavramı tezi ile doçent, 1968'de profesör oldu. 1963 - 1983 yıllarında Türk Dil Kurumu yönetim kurulunda bulundu ve felsefe terimlerinin Türkçeleştirilmesi çalışmalarında etkin rol aldı.

Akarsu'nun eserlerinden bazıları şöyle; Wilhelm von Humboldt'da Dil-Kültür Bağlantısı, Max Scheler'de Kişilik Problemi, Modern Toplumda Kadın, Ahlâk Öğretileri I: Mutluluk Ahlâkı, Ahlâk Öğretileri II: Immanuel Kant'ın Ahlâk Felsefesi, Çağdaş Felsefe Akımları, Atatürk Devrimi ve Yorumları, Felsefe Terimleri Sözlüğü, Çağdaş Felsefe: Kant'tan Günümüze Felsefe Akımları, Atatürk Devrimi ve Temelleri, Max Scheler Felsefesi'nde Kip Kavramı ve İnsan-Olma Sorunu, Metafizik ve Din Üzerine Görüşmeler (Malebranche'tan çeviri).