Bürokratlardan Koalisyon Hazırlığı

Bürokratlardan Koalisyon Hazırlığı
Bürokraside koalisyon hazırlığı: 'Üstat' hitabı ve 'badem bıyıklar' gitti...AKP’nin 13 yıllık tek parti iktidarının son bulmasının ardından bürokraside de ‘koalisyon rüzgârları’ estiği belirtiliyor. İddialara göre...

Bürokraside koalisyon hazırlığı: 'Üstat' hitabı ve 'badem bıyıklar' gitti...

AKP’nin 13 yıllık tek parti iktidarının son bulmasının ardından bürokraside de ‘koalisyon rüzgârları’ estiği belirtiliyor. İddialara göre birbirlerine artık ‘üstat’ yerine ‘arkadaş’ diye hitap eden bürokratlar, ‘AKP’li memur tipi’ için simge sayılan badem bıyıkları da terk ediyor. Kritik imzalar içinse yeni hükümet bekleniyor.

Tek partinin iktidar olabilmesine olanak sağlayacak oy oranına ulaşılamayan 7 Haziran Milletvekili Genel Seçimleri’nin ardından koalisyon hükümeti için kulis faaliyetleri yoğunlaşırken, bürokraside de “koalisyon havası” esmeye başladı. Hangi partilerin koalisyon hükümetini kuracağını kestiremeyen bürokrasi, işleri “rölantiye” alınca Başbakan Ahmet Davutoğlu, işlerin aynı hızla devam ettirilmesini istedi. Ancak buna rağmen bürokraside önemli ve kritik işlerin imza için yeni hükümeti beklediği belirtiliyor. İş dünyası da zaman zaman bürokrasideki bu durgunluğa ilişkin şikâyetlerini dile getiriyor.

MUHALEFETİN TELEFONLARINA BİLE ÇIKMIYORLARDI

Öte yandan bürokrasideki bu koalisyona ilişkin “öngörülemezlik havası” en çok muhalefete yaradı. Habertürk gazetesinde yer alan kulis haberine göre, daha önce muhalefet partilerinin milletvekillerinden gelen telefonlara yanıt vermediği belirtilen üst düzey bürokrasinin, bugünlerde bütün telefonlara hızla dönmeye başladıkları kaydediliyor.

Parti genel merkezlerinden ya da Meclis’teki makam odalarından sık sık vatandaşın istek ve şikâyetleri için bürokratları arayan muhalefet partilerinin yöneticileri ve milletvekilleri, bürokratların telefonlara çıkmasından ya da geri dönüş yapmasından son derece memnun. Bürokrasideki bu değişiklik, muhalefetin de içinde yer alacağı bir koalisyon beklentisinin güçlenmesine bağlanıyor.

HİTAP SÖZÜ VE BIYIKLAR DA DEĞİŞTİ!

Koalisyon olasılığının, bürokraside karşılıklı hitapta kullanılan sözlerin de değişmesine yol açtığı belirtiliyor. Buna göre, son yıllarda birbirine hitap ederken ağırlıklı olarak “üstat” sözcüğünü kullanan bürokratlar, bugünlerde selamlaşmaya “arkadaş” sözüyle başlıyor.

Bürokraside, bıyıkların da değişmeye başladığı öne sürülüyor. Türkiye’de İslamcı-muhafazakarlığın simgesi olarak kabul edilen ve ‘badem bıyık’ olarak adlandırılan, iki yanından alınmış, üst dudağı açıkta bırakan bıyıklar değişiyor. Bürokratların, ‘normal bıyıklara’ döndükleri ya da ülkücülerle özdeşleşen uçları aşağı sarkık bıyıkları daha çok tercih etmeye başladıkları belirtiliyor.