BU HALK KİMSE ÖLSÜN İSTEMİYOR

BU HALK KİMSE ÖLSÜN İSTEMİYOR
Diyadin’de yaşananların görgü tanıkları saatlerce süren çatışmayı canlı kalkan olarak askerlerle PKK’lilerin arasına giren sivillerin bitirdiğini söyledi. Ağrı Belediye Başkanı Sakık da “Halkımız bir kez daha savaş...

Diyadin’de yaşananların görgü tanıkları saatlerce süren çatışmayı canlı kalkan olarak askerlerle PKK’lilerin arasına giren sivillerin bitirdiğini söyledi. Ağrı Belediye Başkanı Sakık da “Halkımız bir kez daha savaş istemediğini gösterdi” dedi.

Diyadin’in en fazla 20 kilometre dışında yaşanan olayla ilgili net bilgiler ancak dün öğrenilebildi. Diyadin’de, Tendürek Dağı eteklerinde yapılmak istenen Bahar Şenliği etkinliğine silahlı PKK’lilerin de katılacağının öğrenilmesi üzerine operasyon yapılmıştı. Ağrı İl Jandarma Komutanlığı’ndan 15 time PKK’lilerin ateş açması üzerine de çatışma çıktığı öne sürülüyordu. Olayda açıklandığı gibi 4 değil sadece Serhat Kızılay isimli PKK’li ile HDP Diyadin İlçe Başkanı Cezmi Budak ölmüş, biri ağır 5 asker ile Cenap İlboğa da yaralanmıştı. Çatışmaları bitirenler ise canlı kalkan olarak askerlerle PKK’lilerin arasına bedenlerinden barikat kuran sivillerdi. Güvenlik kuvvetlerinin tüm engellemelerine rağmen olay yerine giden siviller, çatışmaları bitirmekle kalmamış yaralanan askerleri olay yerinden de çıkarmışlardı.

Gelecekleri biliniyordu

Diyadin’de, yetkili erkân da dâhil, kime sorarsanız şenliklere PKK’lilerin, hem de silahlarıyla katılacağının bir sır olmadığını söylüyor. Şenliklerin ilki geçen sene PKK’lilerin katılımıyla gerçekleşmiş ve yetkililer bilmesine rağmen herhangi bir sorun da olmamış. Tendürek Dağı eteklerindeki, şenliklerin yapılacağı alanın ve çatışmanın yaşandığı yeri de “PKK’lilerin bölgesi” diye ananlar sadece siviller değil.

Çatışma bölgesindeler

Olayın yaşandığı yer dün ziyaretçi akınına uğradı. Yaşanan çatışmanın izleri olan savaş atıkları etrafa yayılmış durumda. Ölen PKK’linin toprağı sulayan henüz kurumamış kanının etrafına bir branda gerilmiş. Boş kovanları toplayan vatandaşlar, saplandığı karın içinde patlamamış bir el bombasını gazetecilere gösteriyorlar. Yetkililerin “kaçanların yakalanması için operasyonları sürdürdüğü” açıklamasını yaptığı PKK’lilerden bazıları da çatışma bölgesinde. Kalabalığa neler yaşandığını anlatıyorlar.

‘Hükümet kaynaklı’

İddialarına göre sabaha karşı 03.00 sıralarında askerlerin helikopter desteğiyle bölgeye çıkarma yaptıklarını ve kendilerini kuşatma altına alarak öldürmek istediklerinin söylüyorlardı. Askerlerin açtığı ilk ateşle “Canfeda” kod adlı PKK’li Serhat Kızılay’ın öldüğünü bunun üzerine saatler süren bir çatışmanın başladığını söylüyorlardı. Süreci provoke etmek, barış umutlarını yok etmek için hükümet kaynaklı bir provokasyona maruz kaldıklarını öne sürüyorlardı.

Kışkırtmaya son verenler ise bedenlerini hem askerlere hem de kendilerine siper eden sivillerdi. Onlar olmasa, olayın çok daha ağır sonuçlara yol açması işten bile değilmiş. Barış için canlarını tehlikeye atan halka teşekkür etmeyi de ihmal etmiyorlar.

Sakık: Barışı kanattılar

Eski milletvekili Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık da yaşananlardan AKP iktidarını sorumlu tuttu. AKP’nin ikinci bir Silvan olayı planlandığını ancak halkın sağduyulu yaklaşımıyla provokasyonun boşa çıkarıldığını söyleyen Sakık, şöyle devam etti:

“Bugün barışı kanattılar ve bu kanı dökenler hesap vermelidir. Askerleri bu alana sürmek ölüme yollamaktır. Bir kaç askerin ölümünden savaş ortamı kızıştırmaya çalışıp, milliyetçi hassasiyetleri ayaklandırarak oy peşinde koşmak ahlaksızlıktır. Kanla beslenip oy avcılığını kim yapıyorsa Allah onun belasını versin. Halkımız bir kez daha savaş istemediğini gösterdi. Yaşar Kemal’in dediği gibi “Artık ölüm de yoruldu” ve bu halk asker ya da PKK’li kimse ölsün istemiyor.”