Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu: Katarlı gençler parayı basıp diploma sahibi olacaklar

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu: Katarlı gençler parayı basıp diploma sahibi olacaklar
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, Katarlı gençlerin Türkiye'de sınavsız tıp, diş hekimliği, eczacılık eğitimi almalarına yönelik karar için, "AKP iktidarı her alandaki politikasızlığına üniversiteleri de alet etmektedir. Katarlı gençler üniversite sınavına bile girmeden parayı basıp üniversiteye kayıt yaptıracaklar ve diploma sahibi olacaklar" dedi.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, Türkiye ile Katar arasında imzalanan "Askeri Sağlık Alanı'nda Eğitim ve İşbirliği Protokolü" ile Katarlı gençlerin Türkiye'de tıp, diş hekimliği, eczacılık eğitimi alabilmesinin önünün açılmasını değerlendirdi.

Balık, yaptığı yazılı açıklamayla, MEB'e; tıp fakültelerine, eğitim fakültelerine, tüm akademisyenlere ve öğretmenlere; demokratik yollarla protokolün iptali çağrısı yaptı.

Açıklama şöyle:

"Ülkemiz olağanüstü değil artık tümden olağan dışı savrulmalar yaşamaya başlamıştır. Ülkemizde eğitim-öğretim alanındaki kaotik durumu Türkiye ile Katar arasında ‘Askeri Sağlık Alanı'nda Eğitim ve İşbirliği’ protokolü ortaya dökmüştür. Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim, YÖK’ün akademik hayat üzerindeki olumsuz kararlarına şimdi de Cumhurbaşkanlığı'nın imzaladığı protokol eklenmiştir.

Türkiye ile Katar arasında imzalanan protokole göre, Katarlı gençler Türkiye’de sınavsız tıp, diş hekimliği, eczacılık eğitimi alabilecekler. AKP iktidarı ülkemizin yerli ve milli kaynaklarını yabancılara pazarladığı gibi şimdi de üniversitelerin tıp fakültelerini pazarlamaktadır. Sermayenin ve siyasi iktidarın ihtiyaçları ve bekası için imzalanan bu protokol eğitimin geldiği acı noktayı AKP iktidarının çıkmazını anlatmaktadır.

Eşitsizliklerin salgınla birlikte daha da derinleştiği eğitim alanında kamusal eğitim koşullarını ortadan kaldırmaya dönüktür. AKP iktidarı her alandaki politikasızlığına üniversiteleri de alet etmektedir. Katarlı gençler üniversite sınavına bile girmeden parayı basıp üniversiteye kayıt yaptıracaklar ve diploma sahibi olacaklar. 

Varlıklı ve zengin ailelerin çocuklarına istedikleri eğitimi yaptırmak ve istediği üniversiteye girme olanağı tanımaktadır. Yükseköğretim, Milli Eğitim Bakanlığı ve tıp fakülteleri, üniversitelerin tıp fakülteleri niteliksizleşmeden bu protokolü karşısında yer almalıdır. AKP iktidarının bu kararı eğitimdeki eşitsizliği daha da derinleştireceğini belirtiyoruz; Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak MEB’e, tıp fakültelerine, eğitim fakültelerine, tüm akademisyenlere ve öğretmenlere ve ailelere çağrımız demokratik yollarla hep birlikte bu protokolün iptalini isteyelim."