Başkent'te ve İzmir'de Soma'da yaşamını yitiren madenciler anıldı

Başkent'te ve İzmir'de Soma'da yaşamını yitiren madenciler anıldı
İzmir'de, Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından, Ankara'da Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) tarafından Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasında yaşamını yitiren 301 işçi, ölümlerinin 5'inci yıldönümü nedeniyle anıldı.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri üyesi yaklaşık 100 kişi, Alsancak semtindeki Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ndeki Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde toplanarak, Soma'daki kömür ocağında 301 madencinin hayatını kaybettiği iş cinayetinin 5'inci yıldönümü nedeniyle eylem yaptı. Ellerinde, 'Soma'nın hesabı sorulacak', 'İş cinayetlerine son' pankartları tutan grup adına basın açıklamasını okuyan Lütfi Çamlı, "Soma'nın üzerinden geçen 5 yıl boyunca, acılarımızın hafiflemesi bir yana, yaraları daha da kanatan gelişmeler oldu. İşçinin, emeğinin olduğu kadar yaşamının da ucuz olduğu bu düzende, insanlık bir kez daha göçük altında kalmış oldu." dedi.

'Hukukun geldiği nokta bir kez daha gözler önüne serilmiştir'

Soma'da yaşananları bir katiam olarak nitelendirdiklerini belirten Çamlı, "Bu katliamda sorumluluğu bulunanları yargılama konusu yapmayan, maden patronu ve yöneticilerini 'olası kasıt' üzerinden değil, 'bilinçli taksir' ile cezalandırarak adeta ödüllendiren yargı sistemi, bir işçi için yaklaşık 5 gün hapis yatılmasını yeterli görmüştür. Ülkemizde hukukun geldiği nokta, bir kez daha gözler önüne serilmiştir" diye konuştu.
Madenlerde taşeron, rödovans, dayıbaşılık gibi güvencesiz çalıştırma uygulamaları olduğunu belirten Çamlı, bu uygulamaların yaygınlaştırılmasının ve madenleri özelleştirip, kamu denetiminden çıkarılmasının hata değil, kasıt olduğunu söyledi.

izmir-012.jpg

301 işçi, ölümlerinin 5'inci yıl dönümünde Ankara'da anıldı

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) üyesi bir grup, 5 yıl önce Soma'da ölen maden işçilerini anmak üzere Çankaya ilçesindeki Madenci Anıtı'nın önüne geldi. Burada ölen maden işçileri için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunan grup, daha sonra üzerinde 'İşçiler mezarda, sorumlular dışarıda. Adalet istiyoruz' yazılı pankart açtı. Yaklaşık 150 kişilik grup adına konuşan DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, olayın ardından 5 yıl geçmesine rağmen acılarının hafiflemediğini belirterek, sorumluların yeterince ceza almadığını söyledi. Görgün ayrıca Soma faciasına unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını ifade etti. Grup açıklamanın ardından olaysız dağıldı.

ankara-018.jpg

Can Gürkan 18 Nisan'da serbest bırakılmıştı

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan 18 Nisan 2019'da tahliye edilmişti. Gürkan, tekrardan kömür işletmeciliği yapabilecek.

Etiketler :