Başbakan Binali Yıldırım’dan helikopter açıklaması

Başbakan Binali Yıldırım’dan helikopter açıklaması
Başbakan Binali Yıldırım, Belarus ziyareti öncesinde açıklama yaptı. Başbakan Yıldırım, Afrin'de kırıma uğrayan helikopter ile ilgili "helikopterin düşürüldüğüne ilişkin belirti yok" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Belarus ziyareti öncesinde açıklama yaptı. Başbakan Yıldırım, Afrin'de kırıma uğrayan helikopter ile ilgili "helikopterin düşürüldüğüne ilişkin belirti yok" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Belarus ziyareti öncesinde Ankara’da açıklama yaptı. Başbakan Yıldırım, Ege’deki Kardak gerginliğiyle ilgili; “İki ülkenin Genelkurmay Başkanları mayıs ayında NATO Genelkurmay Başkanları toplantısında bir araya gelip sahadaki bu yaşanan sorunların daha da tırmanmaması için gerekli tedbirleri karşılıklı görüşmüş olacak” dedi

Binali Yıldırım’ın açıklamalarından satırbaşları;

Ziyaretin esnasında karşılıklı yatırımın daha da geliştirilmesi için alınabilecek yeni tedbirler ve kararlar gözden geçirilecek. Belarus’un ardından Almanya ziyaretinde Şansölye Merkel ile bir görüşme gerçekleştireceğiz. Almanya ve Türkiye arasında varolan bütün alanları görüşme fırsatımız olacak.

Almanya’da 3.5 milyona varan Türk toplumu, Almanya-Türkiye ilişkileri için önem ifade etmektedir. Türkiye-AB ilişkilerinde bundan sonra da şüphesiz Almanya’nın rolü devam edecektir. Almanya ile ve diğer bazı Avrupa ülkeleri ile aramızda geçtiğimiz yıl yaşanan bazı olumsuzluklar da malumdur. Almanya’da seçimlerin olması, Türkiye’de referandum yapılması, bu kampanyalar esnasında gerilimler tırmanmış, ancak bu sürecin geride kaldığını düşünüyor. Almanya ile ilişkilerimizi dostluk temelinde ilerletmeyi öngörüyoruz. Son zamanlarda Almanya’nın bölücü terör örgütüne karşı daha kararlı tutumu bu bakımdan ümit vericidir.

Avrupa’da baş gösteren İslam düşmanlığı ve aşırı milliyetçilik akımlarına karşı da gerekli tedbirlerin alınması konusu görüşeceğimiz hususlar arasında yer alıyor.

MÜNİH GÜVENLİK KONFERANSI

Zeytin Dalı operasyonu ve terörle mücadeleyi de ele alacağız. Sonunda da Münih’e geçip güvenlik konferansına katılacağız. Bu konferansa 54 yıldır üst düzeyde hükümet başkanları, devlet başkanları iştirak ediyor. Bu çerçevede birçok ülkenin devlet, hükümet başkanları ile görüşme fırsatımız olacak. Bir de konferansta, Suriye, göç meselesi ve terörle mücadele meselesi Türkiye’nin Suriye alanından kaynaklanan güvenlik sorunları konusunda da bir konuşma gerçekleştireceğiz. Böylece temaslarımızı tamamlayıp cuma günü yurda dönmüş olacağız.

SORU-CEVAP

KIRIMA UĞRAYAN HELİKOPTER

Helikopterin düşürüldüğüne yönelik herhangi bir delil ve belirti yok. Bütün ihtimalleri göz ardı etmeden bir kaza kırım heyeti oluşturuldu. Silahlı kuvvetler bünyesinde çalışma devam ediyor. Henüz tamamlanmış değil.

ÇİPRAS İLE GÖRÜŞME

Ege Denizi Yunanistan ile aramızda bir dostluk denizi olmalıdır. Dolayısıyla Ege’de iki ülkenin paylaşacakları, ayrışacakları konulardan daha fazla. Ege’de zaman zaman baş gösteren sorunlar yeni değil, konjonktürel. Mevkidaşıma şunu söyledim. Her türlü sorunu konuşarak çözebiliriz. Gerginliklerden uzak durulmasının daha hayırlı olacağını açık sözlülükle kendisine ifade ettik. Sahada ithamlar var. Bir gerginlik veya çatışma riski tek taraflı olmaz. İhlal varsa karşı tarafta da ihlal olur. Bu ihlallerin olmaması için sadece Türkiye’nin dikkatli olması gerekmiyor. Aynı zamanda Yunanistan’daki, sahadaki aktörler de daha dikkatli olmalı. İhtilaf alanlarından uzak durmaları gerekir. Kardak ile başlayan gerilimde bazı ihlaller olmuş ve karşılık verilmiştir. Bundan sonra sürekli iletişim hattının açık olması ile çözülmesi yönünde mutabakata vardık. İki ülkenin genelkurmay başkanlarının görüşmesi önceden kararlaştırılmıştı. Yunanistan Başbakanı bu görüşmenin NATO marjında Brüksel’de yapılması teklifinde bulundu biz de kabul ettik. Mayıs ayında zannediyorum bu çerçevede iki ülke genelkurmay başkanları bir araya gelip yaşanan sorunların daha da tırmanmaması için gerekli tedbirleri karşılıklı görüşmüş olacaklardır. Eğer görüşmezseniz, konuşmazsanız yanlış kanallardan yanlı bilgiler devreye girer. Kıbrıs adası civarında petrol teşebbüsünün doğru bir iş olmadığını, adadaki çözümün nihaytetlendirilmeden böyle girişimlerin sürdürülmesinin fevkalade olumsuz sonuçlara sebep olacağını da Çipras’a ifade ettim.

AKP-MHP İTTİFAKI

Yapılan çalışmalar öncelikle yerel seçimler değil, Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimi ile ilgili. Her iki partinin heyeti çalışmalarını tamamladı. Bunlar parti liderleri tarafından son şekli verilecek ve böylece mutabakat metni kamuoyu ile paylaşılmış olacak. Metnin iki vechesi var. Yasal değişiklikler var. Bu da malum, seçime bir yıl kalmadan önce yapılması gereken değişiklik.

Etiketler :