Barınak Katliamına Mahkemeden Dehşet Karar!

Barınak Katliamına Mahkemeden Dehşet Karar!
Elazığ 2. Asliye Ceza mahkemesi, Elazığ Belediyesi Hayvan Hastanesi Geçici Hayvan Bakım evi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde hayvanlara kötü muamelede bulunularak öldürüldüğü iddiasıyla açılan davanın karar duruşmasında mahkeme başkanı, "kötü muameleye maruz kalarak öldürülen hayvanların kamu malı olmadığı, kamu malına zarar verilmediği bu nedenle 4 sanığın beraatine karar veriyorum" dedi.

Türkiye’de sokak hayvanlarına karşı kötü muameleden bir devlet kurumuna karşı açılan ilk dava olarak bilinen Elazığ Barınak davasında mahkemenin dosyada bilirkişi, tanık ve sanık ifadelerinde yüzlerce havanın görevlilerce ölçüldüğünün beyan edilmesine rağmen öldürülen ve kötü muameleye maruz kalan havanların kamu malı olmadığı dolayısı ile kamunun zarar görmediği bundan dolayı daha önce 5 ay hapis cezası alan ve aralarında eski Elazığ Belediyesi Hayvan Hastanesi Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi müdürü ile 3 çalışanın aldıkları 5 aylık hapis cezası kaldırılarak sanıklar beraat etti.

whatsapp-image-2023-07-11-at-18-35-28.jpeg

Geçtiğimiz yıl Mart ayında Elazığ 2. Asliye caza mahkemesinde görülen karar duruşmasında kamuoyunda "Açlıktan birbirini yiyen hayvanların davası" olarak bilinen Elazığ Barınak Davası'nda karar açıklanmış kararda hayvanlara kötü muamelede bulunulduğu iddiasıyla 4 kamu görevlisi, iyi hal indirimi uygulanarak görevi kötüye kullanma suçunun alt sınırından 6'şar ay hapis cezasına çarptırılmıştı. 6 Aylık hapis cezasında 1 aylık iyi hal indirimi yapıldıktan sonra 4 sanık 5 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar vermişti. Davanın müdahili olan Türkiye Barolar Birliği Yürütme Kurulu Üyesi ve Konya Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Ayşegül Başkoçak Çiftçi, bunun emsal bir karar olduğunu belirterek, "Ancak alt sınırdan karar verilmesini kabul etmiyoruz, zaten kabul edilemez" demişti.

"barınak Çalışanlarına Verilen İlk Ceza"

Change.org’da başlattığı imza kampanyası ile 100 bine yakın kişinin desteğini alan veteriner hekim ve hayvan hakları aktivisti Türkan Ceylan tarafından açılan bu dava sonrası açıklama yapmış ve şunları söylemişti; ‘Mücadelemiz sonuç verdi. Kazandık. Çok mutluyum ve yanımda olan herkese teşekkür ederim. Sanıklar görevi kötüye kullanma suçundan ceza aldı. Bu, bugüne dek barınak çalışanlarına verilen ilk ceza ve bu anlamıyla emsal bir karar olması açısından çok önemli.

Üst Mahkeme Kararı Bozdu

Elazığ 2. Asliye ceza mahkemesinin geçtiğimiz yıl Mart ayında, Elazığ Belediyesi Hayvan Hastanesi Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi 2017-2021 yılları arasında yüzlerce sokak hayvanının barınaktaki görevliler tarafından kötü muameleye maruz bırakılarak öldürüldüğü iddiasıyla açılan davada 4 belediye görevlisine verilen 5 aylık hapis cezası Elazığ Belediyesinin üst mahkemeye yaptığı itiraz başvurusu sonrası üst mahkeme, yaşanan olayda bir çok havanın öldürüldüğü bu nedenle verilen cezanın az olduğu belirtilmiş ve kararda ayrıca bu olaylar ve ölümler sırsında kamu malının zarar görüp görmediğinin araştırılmasını isteyerek kararı bozarak davanın yeniden görülesi için tekrar 2. Asliye Ceza Mahkemesine iade etti.

Köpek Ve Kediler Kamu Malı Değil Sanıklara Beraat

Türkiye’de sokak hayvanlarına karşı kötü muameleden bir devlet kurumuna karşı açılan ilk dava olarak bilinen Elazığ Barınak davasının buğun Elazığ 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen karar duruşmasında, mahkemenin dosyada bilirkişi, tanık ve sanık ifadelerinde yüzlerce havanın görevlilerce ölçüldüğünün beyan edilmesine rağmen öldürülen ve kötü muameleye maruz kalan havanların kamu malı olmadığı dolayısı ile kamunun zarar görmediği bundan dolayı daha önce 5 ay hapis cezası alan Elazığ Belediyesi veteriner müdürü Vesile T, ile diğer çalışanları Fikret G. Kübra Y.Ü. ve Hasan H.D. mahkemede beraat etti. Mahkeme Başkanı kararı açıklarken şu ifadeleri kullandı: “ Yaşanan olayda kamu malı zarar görmemiştir bu neden bütün sanıklar hakkında daha önce verilen 5 aylık ceza kaldırılmış ve bütün sanıklar beraat etmiştir” diyerek duruşmayı bitirdi.

Belediye Koruması Altında Olan Sokak Hayvanları Kamu Malı Sayılmadı

Mahkemenin kamu malı zarar görmemiştir bu nedenle sanıklar beraat etti kararını açıklamasından sonra belediye koruması altında bulunan sokak hayvanlarının bundan sonra rahatlıkla öldürülmesinin önünün açılacağı ve sokak hayvanlarının kötü muameleye maruz kalma olaylarının giderek artacağı vurgulandı, davaya katılan avukatlar kararın skandal niteliğinde olduğunu ve üst mahkemeye itiraz edeceklerini açıkladılar.

Mahkeme Savcısı Duruşma Boyunca Tespih Sallayarak Duruşmayı Tamamladı

Elazığ 2 Asliye Ceza mahkemesinde görülen Elazığ barınak davası sırasında ilginç anlar yaşandı. Salonda bulunan sanık ve tanıklar ile birlikte sanık ve tanık avukatları ve dinleyiciler yer aldı. Mahkeme yaklaşık 20 dakika sürdü. Tanık ve sanıklar dinlendikten sonra avukatlar kısa savunma yaparken mahkeme heyeti arasında yer alan Cumhuriyet savcısı hiçbir şekilde söz almazken duruşma boyunca elinde tuttuğu renkli teşbihini sallayarak duruşmayı takip etti. Teşbihini elinde düşürmeyerek sürekli sallayan duruşma savcısının bu tavırı duruşmayı katılanların ilgisini ve dikkatini çekti

Davayı Açan Hayvan Hakları Savunucusu Türkan Ceylan: Sanık Hayvanların Bağazını Keserek Öldürdüm Dedi Mahkeme Berat Kararı Verdi

Duruşma sonrası verilen berat karar sonrası gazetecilere gözyaşları arasında açıklamalarda bulunan Hayvan Hakları Savunucusu Türkan Ceylan bu karar yok hükmündedir kabul etmiyoruz diyerek şöyle konuştu: “ Bugün burada skandal bir karara hep beraber tanık olduk. Hayvanların boğazını keserek öldürdüğünü söyleyen sanığın ifadelerine karşı beraat kararı verildi. Kamu malı zararı olmadığı gerekçesiyle. Binlerce hayvanı öldürülmesi ve öldürülme şekli bilirkişi raporlarında kesinken buna rağmen beraat kararı verildi. Bunu hem hayvan hakları açısından hem insanlık suçu olarak kınıyorum.”

Eski Baro Başkanı Elazığ belediyesini savunmak için duruşmaya katıldı

Hayvan Hakları savunucusu Türkan ceylan açıklamasının devamında, Hayvanların öldürüldüğü dönemde Elazığ Baro Başkanı olan kişinin bugün mahkemede hayvan haklarını savunmak yerine belediyeyi savunduğunu belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü; “Çünkü yıllardır bu dava için şehir dışından gelip gidiyorum burada üniversite okuduğum zamandan beri mücadele ediyorum. Bu insanların kötülüklerine birebir şahit olmuş ve bu mücadeleyi en iyi şekilde yürütmeye çalışan biri olarak hukukun üstünlüğüne olan güvenimi kaybettiğimi söylemek isterim. Aynı Eski Elazığ baro başkanının duruşma salonuna gülerek gelmesi, davanın nasıl sonuçlanacağının göstergesi. Baro başkanı bugün Elâzığ belediyesini savunmak için duruşma salonundaydı, zaten hayvanların katledildiği dönem baro başkanıydı. Sanıkların beraat kararını bekliyorlardı zaten. Binlerce hayvanın ölümünden sorumlu olmalarına rağmen bu kararı almaları bence insanlık adına çok büyük bir yaradır. Hukuk adına çok yaralayıcı bir karar olmuştur bu karar”

Bu kararı üst mahkeme ve AHİM’e kadar taşıyacağız

Türkan Ceylan verilen kararın kabul edilmez olduğunu üst Mahkemeye, Anayasa mahkemesine ve AİHM’e kadar taşıyacaklarını belirterek açıklamasını şöyle tamamladı; “Bu kararı kesinlikle bir üst mahkemeye taşıyacağız. Bununla ilgili itirazlarımızı yapacağız. Ama ben bu düzene isyan ediyorum. Çünkü bu bir belediyenin siyasi güçlerini kullanarak dava üzerinde yaptığı etki. Bu böyle bir dava değildi. Bu binlerce hayvanın öldürülmesi ile ilgili bir davaydı. Ve biz burada ne siyasi ne bürokrasi hiçbir şeyimizi gözetmeden hayvan hakları için burada geldik mücadele ettik. Ve bununla ilgili böyle bir kararın verilmesine karşı vazgeçmeyeceğiz. Dimdik duracağız. Bu zorluklar bizi daha da güçlendirdi. Bilirkişi raporları çok açık ve netti. Bugün tanığımız dinlendi aynı şekilde hayvanların boğazını keserek öldürdüğünü ifade etti. Zaten sanıklardan biri de bizzat itiraf etti. Yani bu karar siz sokaktaki barınaktaki hayvanın boğazını keserek öldürebilirsiniz ve hiç ceza almazsınız çünkü kamu malına bir zararı yoktur demektir. Bu büyük bir facianın önünü açar. Biz bunu kabul etmiyoruz. Ayrıca bir kamu malı zararı olarak davaya bakmıyoruz. Binlerce öldürülmüş canın hakkı olarak bakıyoruz. Onların sesleri çıkmıyor bizim onların haklarını savunmamız gerekiyor. Tüm Elazığ’dan herkesten bu vahşete sessiz kalmamalarını rica ediyorum. Ben mahkeme kararını tanımıyorum. Mahkemenin kararının kamuoyu vicdanında neticesi çok çok bellidir. Bu insanların yaptıkları katliamlar bellidir ve kamuoyu vicdanını bu mahkeme kararı büyük yaralamıştır. Biz devam edeceğiz ve bir üst mahkemeye taşıyacağız. Sonuna kadar AYM'ye, AİHM'e kadar gideceğiz. Lütfen bu davanın peşini bırakmayın. Bu sadece bir hayvan hakları davası değildir. Bu bugün hayvana, yarın çocuğa size yapılacak şiddetin dalgasıdır. Lütfen sahip çıkalım."

Ne Olmuştu?

Soruşturmanın ardından 4 kamu görevlisi hakkında 'görevi kötüye kullanmak' suçlamasıyla geçen yıl Elazığ 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.
Dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda Elazığ Belediyesi'nin hayvan bakım evinde Ekim 2020'de 206 köpek, 88 kedi, Aralık 2020´de 103 köpek, 80 kedi, Ocak 2021'de 230 köpek, 85 kedi, Şubat 2021´de ise 192 köpek, 78 kedi öldü. 4 ayda toplam bin 62 hayvanın öldüğünü gösteren tutanaklarda, hayvanların ölüm sebepleri ise belirtilmedi.

"Barınak Meleği" olarak tanınan Türkan Ceylan, Elazığ Barınağı’nda yaşanan hayvan hakları ihlalleri için bir kampanya başlattı. İlk kez bir davada Barınak yetkilileri ve görevlileri yargılanmaya başlandı. Barınakta birbirini yiyen hayvanlar savcılık eliyle tespit edildi ve kanıt olarak fotoğrafları dosyaya konuldu. İlk defa bir iddianamede "adeta hayvan soykırımı" yapılmıştır suç tanımlaması yapılmıştı.

Kaynak:halktv.com.tr