Ayasofya kararının siyasetteki yansımaları

Ayasofya kararının siyasetteki yansımaları
Siyasi parti liderleri, Danıştayın Ayasofya kararının ardından peş peşe açıklamalarda bulunuyor.

halktv.com.tr Haber Merkezi

Ayasofya'nın ibadete açılmasına ve müze statüsünün kaldırılmasına yönelik karar Danıştaydan çıktı. Erdoğan kararı imzalayarak Twitter'dan "Hayırlı olsun" mesajıyla paylaştı. Bunun üzerine ülkeden ve dünyadan çok sayıda yorum geldi.

Bahçeli: MHP karardan ziyadesiyle mutmaindir

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ayasofya’nın camiye çevrilmesi kararının AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından imzalanmasının ardından açıklamalarda bulundu. Bahçeli sözlerine Ayasofya’nın mazisinin İstanbul’un fethine dayandığını ifade ederek başladı.

Bahçeli şu ifadeleri kullandı:

"Fetih sembolümüz olmakla birlikte, 567 yıllık bir geçmişin itibar ve inanç onuru olan Ayasofya’nın 24 Kasım 1934’de müzeye dönüştürülmesini müteakip alev alan tartışmalar bugüne kadar uzanan bir seyir izlemiştir.

Nihayetinde Danıştay 10.Dairesi muazzam bir karara imza atarak Ayasofya Camii'yi müzeye dönüştüren Bakanlar Kurulu Kararı’nı iptal etmiştir.Bunun üzerine yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı’yla Ayasofya Camii Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmiş, böylelikle ibadete açılmasının önünde hiçbir mani hal ve engel kalmamıştır.

Milliyetçi Hareket Partisi, Danıştay 10.Dairesi’nin kararından ziyadesiyle memnun, mesut ve mutmaindir.

Çünkü Ayasofya Camisi’nin ibadete açılması konusu uzun yıllardır tavizsiz arzumuzdur.

Müslüman Türk milletinin haklı ve meşru beklentisi karşılık bulmuş, Ayasofya’nın kapıları hamdolsun ardına kadar açılarak tertemiz alınların secdeyle buluşması sağlanmıştır.

Nitekim bugün tarihi bir gün olarak tezahür etmiştir. İnanç haklarımızı, egemenlik kazanımlarımızı tahrip ve taciz etmek maksadıyla kuyruğa giren ülkeler, odaklar ve husumetle beslenen çevreler kaybetmiştir. İrade milletin, karar hukukundur.

Ayasofya’nın tekrar ibadete açılması sürecinde açık irade beyanıyla tarafını ve samimiyetini gösteren Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sürekli Vakıflar, Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği’ne, elbette Danıştay 10.Dairesi’nin değerli hukuk insanlarına yürekten teşekkür ediyorum.

Ayasofya Camisi’nin Türk-İslam alemine hayırlı ve mübarek olmasını, bu tarihi mabedimizde yapılacak ibadetlerin, kılınacak namazların kabulünü Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum."

Temel Karamollaoğlu'ndan 'Erbakan' hatırlatması

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Ayasofya’nın Fatih Sultan Mehmet Han’ın vasiyeti doğrultusunda eski hüviyetine getirilmesini kararını takdirle karşıladığını ifade etti.

Karamollaoğlu Twitter üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Ayasofya'nın, Fatih Sultan Mehmet Han'ın vasiyeti doğrultusunda eski hüviyetine getirilmesi ve cami olarak ibadete açılması yolunda önemli bir merhale olan Danıştay kararını takdirle karşılıyorum. Bu, milletimizin uzun yıllardır var olan arzusu yönünde alınmış bir karardır.

Burada, Ayasofya konusunu bu milletin gündeminde tutan Prof. Dr. Necmettin Erbakan Hocamız ve yarım asırdır bu mücadeleyi veren Milli Görüş hareketi mensupları başta olmak üzere, emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.

Ahmet Davutoğlu iktidarın ve muhalefetin tavrına dikkat çekti

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise yaptığı açıklamada Ayasofya’nın ibadete açılmasını “On yıllardır beklenen özlemin gerçeğe dönüşmesi” olarak yorumladı.

Davutoğlu Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Ayasofya’nın ibadete açılması, on yıllardır beklenen özlemin gerçeğe dönüşmesidir. İktidar ve muhalefetin takındıkları sorumlu tavır takdire şayandır. Fethin sembolü, Fatih’in emaneti olan ve İstanbul’un tüm medeniyet birikimini barındıran Ayasofya Camii hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

Etiketler :