AKP'yi eleştirdi sınırdışı edildi: Türkiye eski Türkiye değil
Suriyeli Munip Ali geçen yıl Gaziantep’te bir camide Furkan Vakfı üyelerine yönelik gerçekleştirilen biber gazlı müdahaleyi sosyal medyadan, "Bu manzara ne Filistin'de ne de Mescid-i Aksa'da. Bu utanç verici olay nerede olduğunu biliyor musunuz? Suriye'de Beşar Esad'ın askerleri, Allah'ın evlerinde dua eden namaz kılan Müslümanlara aynısını yapıyordu. Ama AKP kongre gidersek durumlar böyle" sözleriyle eleştirdi. Bu paylaşımı nedeniyle savcılık Munip Ali hakkında soruşturma başlattı. Soruşturma takipsizlikle sonuçlandı. Ancak Munip Ali sınır dışı edildi.
Bu manzara ne Filistin'de ne de Mescid-i Aksa'da Bu utanç verici olayı nerede olduğunu biliyormusunuz???
— Munip Ali (@Munip_Algilha) May 3, 2021
Bir Müslümanların, ülkesi İddia ettikleri gibi, #Türkiye_Gaziantep
Suriye'de Beşar Esad'ın askerleri, Allah'ın evlerinde dua eden namaz kılan Müslümanlar aynısını yapıyordu pic.twitter.com/qjYG0Yzwr7
Şu anda Suriye'de bulunan Munip Ali, halktv.com.tr'ye yaptığı açıklamalarda, hayatından endişe ettiğini ifade ederek, "Demokrasi olduğunu iddia eden bir ülkede, haksızlığa uğradım ve sınır dışı edildim" dedi.
'Eski Türkiye değil'
Kendisine yapılan haksızlık sonrasında herkesin kendisine sırt çevirdiğini söyleyen Munip Ali, şu anda Suriye'nin kuzeyinde olduğunu ve hayatından endişe ettiği için dışarı çıkamadığını söyleyerek, "Ailem çok korkuyor ve durumları çok kötü" dedi. Ailesinin hala Türkiye'de olduğunu belirten Munip Ali, umutsuzluğa kapıldığı ve uğradığı haksızlığın giderileceğine dair umudu kalmadığı için yasal yollara başvurmadığını aktardı.
Munip, hayal kırıklığını şöyle anlattı: "Hayalim çalışmaktı böylece bende ve aileme güvenli bir şekilde yaşayabilirdik ama fikrimi söylediğim ve Suriyelileri savunduğum için tutuklandım ve sınır dışı edildim. Türkiye eski Türkiye değil maalesef."
'Başka suç kaydı yoktu'
Konuya ilişkin konuştuğumuz Munip Ali'nin avukatı Meral Kaban, genç mültecinin sadece bir Tweet yüzünden sınırdışı edildiğini ifade ederek başka hiçbir suç kaydının bulunmadığını vurguladı. Avukat Kaban, "Munip’in Furkan Vakfı ile bir ilgisi yok. Sadece camide gerçekleştirilen polis müdahalesine yönelik dini hassasiyetiyle yaklaşarak eleştirisini dile getirdi. Türkiye’de zaten birçok dini hassasiyeti olan vatandaş da bu olanlara tepki göstermişti. Sadece bir refleks duygusuyla attığı bir tweetti" dedi.
Söz konusu tweet yüzünden "halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek ve alenen dini aşağılamak" suçundan hakkında hızlıca bir işlem yapıldığına dikkat çeken Kaban, "Munip Ali hakkında sınırdışı edilme kararı ve sınırdışı edilene kadar da idari gözlem kararı verildi. Kendisi bu süre içinde de Erzurum'daki Geri Gönderme Merkezi'nde kaldı. Çok yakın tarihte Munip Ali serbest bırakıldı ve Erzurum’dan İzmir'e geldi. Ama serbest bırakılır bırakılmaz hakkında bu sefer de G-87 tahdit kodu uygulandı. G-87 kodu da 'Kamu güvenliği için tehlike oluşturacak kişiler' yönünde verilen bir kod bu ve bu tahdit kodundan dolayı kendisi hakkında ikinci kez sınırdışı kararı verildi. İzmir geri Gönderme Merkezi’nde tadilat olduğu için bu sefer Antep’e gönderildi. Sonrasında da kendisinin sınırdışı edildiğini öğrendim" ifadelerini kullandı.
'Takipsizlik kararı verildi'
Soruşturmada takipsizlik kararı verildiğini anımsatan avukat Kaban, "Bu arada paylaşımla alakalı yapılan soruşturmada takipsizlik kararı verilmişti. Bu da bu kişinin aslında suç işlemediği anlamına gelir. Yaptığı paylaşım suç sayılmadığı için savcılık dava açma yoluna gitmedi. Bunu mahkemeye sunmamamıza rağmen açmış olduğumuz dava reddedildi ve kendisi sürecin sonunda sınırdışı edildi. Tekrar dava açma konusunda ailesi de Munip de tereddütteydi. Benzer sürecin tekrar yaşanacağından ve bir sonuç çıkmayacağından eminlerdi. Umutsuzluğa kapılmışlardı. Annesi ve büyük kardeşi şu an Türkiye’de ve çok üzgünler" diye konuştu.