AKP’lilerin yüzde 72’si 'Yolsuzluk var' diyor

AKP’lilerin yüzde 72’si 'Yolsuzluk var' diyor
Uluslararası Şeffaflık Derneği'nin "Türkiye'de Yolsuzluk: Neden? Nasıl? Nerede?" araştırmasına göre AKP’lilerin yüzde 72’si 'Yolsuzluk var' diyor.

Uluslararası Şeffaflık Derneği, Türkiye kamuoyunun yolsuzluk olgusuna ilişkin düşünce ve deneyimlerini ölçmek amacıyla, "Türkiye'de Yolsuzluk: Neden? Nasıl? Nerede?" araştırması yaptı.

Araştırma, "Yolsuzluk ve Oy Tercihleri, Yolsuzluğun En Yaygın Olduğu Kurumlar, Yolsuzluğun Nedenleri, Yolsuzlukla İlişkili Kişisel Deneyimler, Yolsuzlukla Mücadelede En Güvenilir Kurumlar" konu başlıkları altında gerçekleştirildi. Araştırma, KONDA Araştırma şirketiyle ortak yapılırken araştırmaya 2780 kişi katıldı.

Toplumun yüzde 74'ü 'son iki yılda yolsuzluk arttı' diyor

Araştırma sonunda yayımlanan rapora göre Türkiye'de toplum genelinde yolsuzluğun arttığı algısı güçlendi. Partilere göre son 2 yılda yolsuzluğun arttığını düşünenlerin oranı:
AKP yüzde 44, CHP yüzde 97, MHP yüzde 63, HDP yüzde 92, İYİ Parti yüzde 91 oldu.

resim-1.jpg


Araştırmaya katılanların yüzde 74’ü yolsuzluğun son iki yılda arttığını düşünürken yalnızca 16’sı bu düşünceye katılmıyor.

Yolsuzluk daha da artacak

Araştırmada toplumdaki her 3 kişiden 2’si yani yüzde 67’si önümüzdeki 2 yılda Türkiye’de yolsuzluğun daha da artacağını düşünüyor.

resim-2.jpg

Hükümet yolsuzlukla mücadelede başarısız

Toplumun yüzde 60’ı "Hükümeti yolsuzlukla mücadele konusunda başarılı buluyorum" yargısına katılmadığını söylerken sadece yüzde 27’si hükümeti başarılı buluyor.

resim-3.jpg

Belediyelerdeki yolsuzluk oranı

Toplumun yüzde 77’si belediyelerde yolsuzluk olduğunu düşünüyor. Bu oran parti bazında, AKP seçmeninin yüzde 64'ü, CHP seçmeninin yüzde 85'i, MHP seçmeninin yüzde 75'i, HDP seçmeninin yüzde 95'i İYİ Parti seçmeninin yüzde 80'i belediyelerde yolsuzluk olduğunu düşünüyor.

resim-4.jpg

AKP'lilerin yüzde 72'si ihalelerde yolsuzluk var diyor

Rapora göre, Toplumun yüzde 85 gibi büyük bir kesimi ihale işlemlerinde yolsuzluk yapıldığını düşünüyor. Bu oranın partilere dağılımında ise, Muhalefet partileri seçmenlerinin neredeyse tamamı ihale işlemlerinde yolsuzluk olduğunu
düşünüyor. CHP seçmenini yüzde 94’ü, HDP seçmeninin yüzde 95’i, İyi Parti seçmeninin ise yüzde 93’ü ihale işlemlerinde yolsuzluk yapıldığı algısına sahip. Bu algıya sahip olanlar AKP seçmeninin yüzde 72’sini, MHP seçmeninin yüzde 78’ini oluşturuyor.

resim-5.jpg

Kamuda en çok yolsuzluk yapılan alanlar

Araştırma "Kamuda en çok hangi alanlarda yolsuzluk yapılıyor?" sorusuna ise yüzde 57 Gümrük, dış ticaret derken, Dini kurumlar, diyanet cevabı verenlerin oranı yüzde 37.

resim-6.jpg