AKP'den Libya ve Suriye açıklaması

AKP'den Libya ve Suriye açıklaması
AKP Sözcüsü Ömer Çelik, AKP MYK toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Libya ve Suriye'ye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çelik, Hafter'in savaş suçu işlediğini düşündüklerini belirtti.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, AKP MYK toplantısı sonrası basın açıklaması yaptı. Açıklamalarında son günlerde yeniden ısınan Libya'daki gelişmelerle ilgili bilgi de veren Ömer Çelik, Hafter'in saldırılarının yoğunlaştığını belirtti.

Türk misyonlarına yönelik saldırıların devam etmesi hâlinde Hafter'in meşru hedef hâline geleceğini belirten Çelik, "Bu saldırılar bir soykırım, insanlık suçu hâline gelmeye başladı" diye konuştu.

"İnsanlarımız hedef olursa, biz de Hafter'i meşru hedef olarak sayarız"

Çelik'in Libya'ya ilişkin açıklamaları şöyle:

Hafter Trablus'a saldırmaya devam ediyor, bu saldırılar bir soykırım, insanlık suçu hâline gelmeye başladı. 9 Mayıs'ta atılan roketler, elçiliğimizin çok yakınına düştü. Bunu güçlü bir şekilde kınadık. Havaalanına kadar bombalamaya devam ediyorlar. BM yetkilisi açık bir şekilde, sivillere karşı işlenen suçların insanlığa karşı işlenmiş suç olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. 1 mayıstan itibaren, yapılan saldırılarda 15'ten fazla kişinin hayatını kaybettiği, 50'den fazla kişinin de yaralandığı ifade ediliyor. Sarraj, bu saldırılar karşısındaki cılız kınamaların insanlık suçuna göz yummak olduğunu açıkça ifade etti. Hafter, savaş suçu işlemektedir bize göre ve BM dahil olmak üzere bütün uluslararası kurumların savaş suçu işleyenlere nasıl davranıyorsa öyle davranması gerekmektedir.

Elçiliğimizin yakınına düşen roket kabul edilemez. İnsanlarımız orada hedef olursa, biz de Hafter'i meşru hedef olarak göreceğimizi açıkça ifade ediyoruz. Türk misyonların hedef alınması demek, kendilerini bizim için meşru hedef haline getirmeleri demek.

"Suriye'deki anayasa çalışmaları devam edecekse en büyük katkıyı ateşkes verecektir"

İdlib'deki ateşkesle ilgili de açıklamalarda bulunan Çelik, Rusya'yla imzalanan mutabakata dikkat çekerek, buradaki ateşkesin önemine vurgu yaptı. Kalıcı ateşkesin Suriye'de devam eden anayasa çalışmalarına en büyük katkıyı vereceğini belirten Çelik, bunun aynı zamanda Türkiye'deki göçmenlerin de bu bölgeye dönme imkânının ortaya çıkması anlamına geldiğini ifade etti.

Çelik'in İdlib'le ilgili açıklamaları şöyle:

Suriye'deki İdlib'deki gelişmeleri de yakından izlemek gerekiyor. Moskova'daki muhtıraya ek olarak ortaya çıkan gelişme, kalıcı ateşkes meselesinin önemini ortaya koyuyor. Bunun sağlanmasını arzu ediyoruz ve yakından takip ediyoruz. Kalıcı ateşkesin sağlanması demek; hem bundan sonra istikrarın sürmesi demektir hem de Türkiye'deki göçmenlerin oraya dönme imkanının ortaya çıkması demektir. Suriye'de anayasa çalışmaları devam edecekse, İdlib'de kalıcı ateşkesin sağlanması buna en büyük katkıyı ve enerjiyi verecektir.

Etiketler :