AKP Transfer İçin Vekil Bulamadı

AKP Transfer İçin Vekil Bulamadı
Yapılan görüşmelerde 20 vekilden 15’i ret cevabı verdi. Görüşmeyi sürdüren 5 vekil ise hükümete yetmiyor.Muhalefetten 20 milletvekilini ‘koltuk, ihale ve para’ teklifiyle transfer etmek için harekete geçen AKP yönetimi,...

Yapılan görüşmelerde 20 vekilden 15’i ret cevabı verdi. Görüşmeyi sürdüren 5 vekil ise hükümete yetmiyor.

Muhalefetten 20 milletvekilini ‘koltuk, ihale ve para’ teklifiyle transfer etmek için harekete geçen AKP yönetimi, 15 vekil tarafından reddedildi. Görüşmeyi sürdüren 5 vekil ise hükümete yetmiyor.

AKP’nin, vekil transferleri ile tek başına iktidar olma planı bir haftada çöktü. CHP, MHP ve HDP’den yaklaşık 20 milletvekilini, “koltuk”, “ihale” ve “para” teklifi ile transfer etmeyi planlayan AKP yönetimi, bu planını hayata geçirilemedi. Yapılan görüşmelerde 20 vekilden 15’i ret cevabı verdi. Halen, MHP’de bulunan 5 vekille görüşmeler devam ediyor. Ancak, 5 vekil de AKP’nin tek başına hükümete kurması için gerekli olan 276’yı bulmasına yeterli gelmiyor. Bu nedenle transfer yönteminden umut kesildi. Şimdi, koalisyon görüşmelerinin tıkanarak, erken seçime gidilmesi planları yapılıyor. Transferlerle ilgili yapılan çalışmalar şöyle:

MUHALEFET VEKİLLER TARANDI

CHP Genel Sekteri Gürsel Tekin’in, “AKP, Katar’dan getireceği paralarla milletvekili transfer edecek” sözleri, AKP’nin Güneş Moteli Planı’nın deşifre olmasına yol açtı. İddiaya göre, 7 Haziran seçimlerinden resmi olmayan sonuçlara göre 258 milletvekili kazanan AKP, CHP, MHP ve HDP’den 18 vekil transfer ederek tek başına iktidar olma şansını yakalamak istedi. Hatta, işini garantiye almak için transfer edilecek vekil sayısını 20 olarak belirledi. Ve bunun içinde, muhalefet partilerinin tüm milletvekilleri daha mazbatalarını bile almadan mercek altına alındı. Bu çerçevede çiçeği burnunda vekillerin, adeta yedi sülalesi araştırıldı.

KİMSE YANAŞMADI

Yapılan çalışma sonucunda, bazı vekillere transfer için temasa geçildi. Ancak vekillerin hiç birisi transfere yanaşmadı. CHP, MHP ve HDP’den yaklaşık 50 vekille doğrudan veya dolaylı olarak nabız yoklandı. Bu görüşmelerden ise bir sonuç alınamadı. Şu anda sadece MHP’den seçilen 5 vekil ile temaslar devam ediyor. Ancak hem vekil sayısının yetersiz kalması hem de vekillerin MHP tabanından çekinmeleri nedeniyle, 5 vekille ilgili görüşmelerin de fiyaskoyla sonuçlanacağı tahmin ediliyor.

AKP DE KOALİSYON İSTİYOR

Transfer görüşmelerinin fiyasko ile sonuçlanması üzerine, AKP yönetimi koalisyon üzerindeki çalışmalara ağırlık verdi. Kamuoyunda, AKP’nin MHP ile koalisyon yapmak istediği dile getiriliyor. Ancak, AKP yönetimi, CHP ile yapılacak bir koalisyonun daha uzun ömürlü olacağını düşünüyorlar. Saray ise, koalisyon seçeneklerinin tüketilmesinin ardından, erken seçime gidilmesi gerektiği görüşünü dile getiriyor. Yani AKP yönetimi ile Saray erken seçimler konusunda ters düştü. AKP grubunun büyük kısmı da, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte erken seçim seçime karşı çıkıyor.

HÜSEYİN ÖZAY / TARAF