AKP 10 ili Daha Kaybetti

AKP 10 ili Daha Kaybetti
Genel seçimde ortaya çıkan tablo, AKP’nin geçen seçime göre önde olduğu 10 ilde daha gerilediğini ve birinci parti konumunu kaybettiğini gösterdi.Geçen seçimde yüzde 49 oy alan AKP bu seçimde yüzde 6.5 civarında oy kaybetti....

Genel seçimde ortaya çıkan tablo, AKP’nin geçen seçime göre önde olduğu 10 ilde daha gerilediğini ve birinci parti konumunu kaybettiğini gösterdi.

Geçen seçimde yüzde 49 oy alan AKP bu seçimde yüzde 6.5 civarında oy kaybetti. Bu da her 8 seçmenden birinin AKP’yi terkettiğini gösterdi.

2007 seçimlerinde 13 il dışında birinci parti çıkan AKP, 2011’de 14 ilde rakiplerinin gerisinde kaldı. AKP bu seçimde ise 10 ili daha kaptırdı ve toplam 24 ilde kaybetti. Bu 24 ilde, birinci parti CHP-HDP ve MHP çıktı.

2011’DE DURUM: 2011’de yapılan seçimde CHP, Kırklareli, Tekirdağ ve Edirne’de birinci parti olamadı. Ege’de ise Aydın, İzmir ve Muğla’da yine CHP en çok oyu aldı. AKP, Akdeniz’de Mersin ve MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin memleketi Osmaniye’de birinci parti oldu. Tunceli’de CHP kazanırken, AKP, Muş, Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Batman, Mardin ve Van’da da birinci parti olamadı ve HDP kökenli bağımsızlar ipi göğüsledi.

2015’DE DURUM: Bu seçimlerde ise AKP geçen seçimde birinci parti olduğu 10 ili daha kaybetti. CHP Kırklareli, Tekirdağ, Edirne, İzmir, Aydın, Eskişehir, Zonguldak, Muğla ve Çanakkale’de 1. parti, oldu. MHP ise sadece Devlet Bahçeli’nin memleketi Osmaniye’de ilk sırayı aldı. HDP, Tunceli, Diyarbakır, Muş, Ağrı, Kars, Ardahan, Iğdır, Van, Bitlis, Siirt, Batman, Şırnak, Mardin ve Hakkari’de ilk sırada ipi göğüsledi.

Emin ÖZGÖNÜL / ANKARA