Akbelen'de üçüncü keşif bugün: Kesmek istedikleri zeytin ağaçlarına sığındılar

Muğla Milas'ta, Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ’nin, iki termik santrale kömür sağlamak için genişletmek istediği kömür madeni sahasında bugün üçüncü keşif yapılıyor. Keşif öncesi bir araya gelen İkizköylüler, "Akbelen ormanını vermeyeceğiz" dedi. Keşfi takip eden CHP'li Erbay, keşif heyetinin güneş nedeniyle kesmek istedikleri zeytin ağaçlarının altına sığındıklarını söyledi.

Muğla'nın Milas ilçesindeki İkizköy’de Akbelen Ormanı’nın kömür madeni için Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ’ye tahsisinin iptali için İkizköylülerin açtığı davada Muğla 1. İdare Mahkemesi üçüncü kez keşif yapılmasına karar verdi.

whatsapp-image-2022-08-08-at-10-52-43.jpeg

Bugün saat 10.00'da yapılması beklenen keşif öncesi İkizköylüler ve aktivistler, keşif heyetini sloganlarla ve "Zeytin kardeşliği kazanacak" dövizleriyle karşıladı. İkizköylüler, "Akbelen ormanını vermeyeceğiz" sloganları attı.

whatsapp-image-2022-08-08-at-10-52-36.jpeg

Keşfe katılanlar ise şöyle:

"CHP Muğla Milletvekilleri Burak Erbay ve Suat Özcan, Muğla Büyükşehir Belediyesi avukatları, Muğla Barosu vekilleri, İkizköylülerin avukatları olarak Ankara, İzmir ve Kütahya barosundan avukatlar, Bodrum ve Milas belediyeleri temsilcileri, TMMOB Elektrik ve Ziraat Mühendisleri Odası temsilcileri, Muğla Çevre Platformu temsilcileri, TEMA Muğla temsilcisi."

whatsapp-image-2022-08-08-at-10-52-13.jpeg

CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay keşfi takip ediyor.

whatsapp-image-2022-08-08-at-13-21-22.jpeg

'Beşli çeteden bir tanesi burayı mahvetti'

Halk TV canlı yayınına katılan Erbay, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Şu anda Milas Akbelen Ormanları'nın olduğu bölgedeyiz. Maalesef beşli çetenin talan projeleri bitmek bilmiyor. Özellikle Muğla'ya göz dikmiş durumdalar. Beşli çeteden bir tanesi buradaki alanı mahvetmiş durumda kömür çıkarıp elektrik üretmek gerekçesiyle. Burada bildiğimiz kadarıyla 20 bin zeytin ağacını kestiler. Buradaki su kaynaklarına zarar verdiler ama artık bu projenin sonu gelmiyor. Köylerin yerleri değiştirilmek zorunda kalınıyor. Alan genişletme diye diye İkizköy'e kadar dayandılar. İkizköylü, Milaslı hemşehrilerimiz çok onurlu bir mücadele gösteriyorlar. 300 günden fazladır direniş çadırlarında mücadelelerine devam ediyorlar. Aynı zamanda hukuki mücadele veriyorlar.

'Heyet zeytin ağaçlarının altında'

Verilen izinler ve ÇED raporlarına karşı açılan davalar var. Birtakım müdahaleler sonucu yeni keşifler yapılıyor. Bugün üçüncü keşifteyiz. Sabah heyet geldi. Ülkenin bütün kaynaklarını sömüren beşli çetenin elemanları, avukatları maalesef buradalar. Keşif başladı. Bu alana yayılmak için proje yürütüyorlar. Mahkeme heyeti zeytin ağaçlarının altında. Yani kesmek istedikleri ağaçların altına sığınmış durumdalar.

'Eğer kazılar devam ederse içme suyu kaynakları bitecek'

Bu alan Bodrum'a, Milas'a giden içme su kaynaklarının geçtiği alan. Eğer buraları kazmaya devam ederlerse bölgedeki içme suyu kaynakları bitecek. İnsanlar kanser, astım hastası oluyorlar. Bundan daha değerli değil. Beşli çetenin kazanacağı para insanların sağlığından daha değerli değil. Genel Başkanımızın dediği gibi beşli çetenin talan projelerine karşı bugüne kadar direndik, hukuki mücadeleleri verdik. Ama göreve geldiğimizde bunları tamamen sonlandıracağız. Kimse 'enerji üretilmesin' demiyor ama bu şekilde doğayı yok ederek, 20 bin tane zeytin ağacı keserek, su kaynaklarını yok ederek yapılacak projelere karşı direneceğiz."

Kaynak:halktv.com.tr