ABD Dışişlerinden başsağlığı ve 'Türkiye'nin yanındayız' mesajı

ABD Dışişlerinden başsağlığı ve 'Türkiye'nin yanındayız' mesajı
ABD Dışişleri Bakanlığı, İdlib'de şehit olan Türk askerleri için başsağlığı dilerken, "NATO müttefikimiz Türkiye'nin yanındayız" açıklaması yaptı.

ABD Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, AA muhabirinin İdlib'de yaşanan son gelişmeler ve 2 Türk askerinin şehit olmasına ilişkin sorusuna yazılı cevap verdi.

Açıklamada, "Türkiye hükümetine, askerlerinin ölümünden dolayı başsağlığı dileklerimizi gönderiyoruz" ifadesi kullanıldı.

Türk askerlerinin bölgede koordinasyon ve gerginliğin azaltılması için İdlib'de bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bu tür eylemlere karşı NATO müttefikimiz Türkiye'nin yanındayız. Başkan Donald Trump, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile cumartesi günü yaptığı telefon görüşmesinde İdlib'e yönelik endişelerini dile getirmiştir. Ayrıca, Trump bu görüşmede Rusya'ya Esad rejiminin zulümlerine desteği sonlandırması ve Suriye'deki iç savaşa siyasi bir çözüm bulunması için yaptığı çağrıyı yinelemiştir".

Ne olmuştu?

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, 13 askerimizin şehit olmasının üzerine Türkiye'ye gelerek ayağının tozuyla Türkçe "Şehidimiz var, başınız sağ olsun" açıklamasında bulunmuştu. Bunun üzerine AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Jeffrey'nin bu açıklamasını samimi bulmadığını açıklamıştı. Rusya ise ABD'nin bütçesinde YPG için para ayrıldığını ve TIR'lar dolusu silah yardımı yapıldığını Türkiye'ye hatırlatarak, "Takdiri size bırakıyoruz" demişti.

Takip eden günlerde Türkiye ABD ile yakınlaşmış ve İdlib'de ÖSO'yla birlikte operasyon başlatmıştı. Dün akşam ise başlatılan operasyon sonrası Rusya'nın "Suriye'nin talebi üzerine biz gerçekleştirdik" dediği hava saldırısında iki askerimiz şehit olmuş ve Türkiye'nin ABD'den Patriot talep ettiği iddia edilmişti. MSB'den Patriot talebi hakkında başta yalanlama gelse de ilerleyen saatlerde bir televizyon kanalında canlı yayına katılan Hulusi Akar, "ABD'nin Patriot desteği olabilir" açıklamasında bulunmuş, bugün ise Tayyip Erdoğan "Patriot da kullanabiliriz, S 400 de kullanabiliriz" demişti.

Etiketler :