3. Havalimanı işçileri hakim karşısında

3. Havalimanı işçileri hakim karşısında
İstanbul 3

İstanbul 3. Havalimanı'nda kötü çalışma koşullarını protesto ettikleri için haklarında, "İş ve çalışma hürriyetinin ihlali", "Görevi yaptırmamak için direnme", "Kamu malına zarar verme", "Toplantı ve yürüyüşlere silah benzeri aletlerle katılma (kazma, kürek)" suçlamasıyla dava açılan 31'i tutuklu, 61 işçinin yargılandığı davanın ilk duruşması Gaziosmanpaşa Adliyesi'nde başladı. Fiziki imkanlarının yetersizliği ve sanık sayısının çokluğu gibi gerekçelerle duruşma, adliyenin personel yemekhanesinde yapılıyor.

Gaziosmanpaşa Adliyesi 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada 31 tutuklu işçi ile tutuksuz işçiler hazır bulundu.

Sözcü'den Ümit Türk'ün haberine göre, tutuklu işçilere destek olmak amacıyla işçi ailelerinin yanı sıra, sendika ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile CHP milletvekilleri Gamze Akkuş İlgezdi, Sezgin Tanrıkulu, Kani Beko, Ali Şeker, CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, HDP milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Oya Ersoy ile TİP Milletvekilleri Erkan Baş ve Barış Atay da izleyici olarak duruşmaya katıldı. İşçileri aralarında iki baro başkanının da bulunduğu 51 avukat temsil etti.

PERSONEL YEMEKHANESİ DURUŞMA SALONUNA ÇEVRİLDİ

Mahkeme, adliyenin fiziki imkanlarının yetersizliği ve sanık sayısının çokluğu gerekçeleriyle duruşmanın, adliyenin personel yemekhanesinde yapılmasına karar verdi. Duruşma salonuna kısıtlı sayıda izleyici alındı. Kimlik tespitinin ardından söz alan avukatlar, eksik ve hatalı hazırlandığını iddia ettikleri iddianamenin mahkemece reddedilerek, işçiler hakkında derhal beraat kararı verilmesini talep etti.

'İŞÇİLERİN TALEPLERİ İDDİANAMEDE DE YER ALMADI'

İddianamedeki genel suçlamanın işçilerin güvenlik görevlilerine taş atması olarak gösterildiğini belirten Avukat Avukat Kazım Bayraktar, “Oysa ki, her şey işçilerin yönetime verdiği taleplerden sonra başladı. İddianamede ise buradan sonra başlıyor. El yazısıyla yazılan talepler vardı. Orada işçilerin koşullarının düzeltilmesi isteniyor. Patronla yapılan görüşmeler var. O görüşmelerde işçilerin talepleri de iddianamede yer almıyor” diye konuştu.

MAHKEME TALEPLERİ REDDETTİ

Söz alan diğer avukatlar da, işçilerin iş cinayetlerine, ödenmeyen ücretlere ve kötü koşullara karşı iş görmeme hakkının olduğunu, iddianamenin ise bu hak kullanımını suç olarak tanımladığını öne sürdü. Mahkeme, iddianamenin değerlendirilerek kabul edildiğini belirterek, usul ve derhal beraat taleplerini reddetti. Duruşma tutuklu işçilerin savunmalarıyla devam ediyor.

Etiketler :