Yatırım Kararlarında Siyasi Gelişmeler Önde

Yatırım Kararlarında Siyasi Gelişmeler Önde
Yatırım için tercih yine hisse senedi ve euro/dolar oldu.Kurumsal yatırımcıların yatırım kararlarında en önemli belirleyici olarak, iç politikadaki gelişmeler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımına ilişkin beklentilerin...

Yatırım için tercih yine hisse senedi ve euro/dolar oldu.

Kurumsal yatırımcıların yatırım kararlarında en önemli belirleyici olarak, iç politikadaki gelişmeler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımına ilişkin beklentilerin önüne geçti.

Kurumsal Yatırımcı dergisinin düzenlediği "Fon Yöneticileri Üç Aylık Beklenti Anketi"ne göre, yılın üçüncü çeyreğinde yatırım kararları siyasi gelişmelere göre şekillenecek.

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) üyelerinin katılımıyla, 16-23 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen anketi 21 fon yöneticisi yanıtladı.

Anket katılımcılarının yüzde 62'si siyasi gelişmelerin üçüncü çeyrekte piyasalar üzerinde en önemli belirleyici olacağını belirtti. Kurumsal Yatırımcı dergisinin üç ay önce yaptığı ikinci çeyrek anketinde Fed faiz artırım beklentileri öne çıkmıştı.

Yatırım için tercih yine hisse senedi ve euro/dolar

Anket sonuçlarına göre, bir yatırım aracı baskın bir şekilde öne çıkmasa da, üçüncü çeyrek için tercihlerin başında hisse senedi ve euro/dolar yer aldı. İkinci çeyrekte olduğu gibi iki yatırım aracı yaklaşık aynı sayıda katılımcı tarafından belirtildi.

Döviz kurları yakından izlenecek

İlk iki çeyrekte olduğu gibi döviz kuru, üçüncü çeyrek için de en önemli ekonomik gösterge olarak yerini korudu. Anket katılımcılarının yüzde 37'si üçüncü çeyrekte en çok döviz kurunu izleyeceğini belirtti.

Kurumsal yatırımcıların ilk tercihi ABD piyasası

Fon yöneticilerinin küresel hisse senedi piyasalarında beklenen performansa yönelik olarak, ABD piyasası ile ilgili olumlu beklentileri devam ediyor. Anket katılımcılarının yüzde 52'si üçüncü çeyrek için de ABD'yi tercih etti.

Gelişmekte olan piyasalar tekrar revaçta

ABD'nin arkasından gelişmekte olan piyasalar takip ederken, özellikle Yunanistan'ın ekonomik durumu ile ilgili endişelerin sürdüğü Avrupa'nın ise ikinci çeyreğin aksine az sayıda fon yöneticisi tarafından tercih edildiği gözlendi.

Altında ve petrolde yatay seyir beklentisi hakim

Altın ve petrol için üçüncü çeyrekte yatay seyir beklentisi ağırlık kazandı. Altında aşağı yönde hareket bekleyenler de yüzde 33 gibi bir oranda çıkarken, petrolde aşağı seyir bekleyenler ise yüzde 24 düzeyinde kaldı.

Hisse fon, eurobond ve yabancı menkul kıymet fonları

Fon yöneticileri, üçüncü çeyrekte hisse senedi ve yabancı menkul kıymet fonlarını favori olarak belirttiler. Eurobond fonları da yine katılımcıların en fazla tavsiye edeceği yatırım fonları kategorisi içinde yer aldı.

Anket katılımcılarının 9'u listesinde hisse senedi fonuna yer verirken, 6'şar kişinin listesinde yabancı menkul kıymetler ve Eurobond fonları yer aldı. Beş katılımcı ise özel sektör tahvil fonlarını tercih listesinde belirtti.

Borsada bankacılık sektörü ön planda

Üçüncü çeyrekte fon yöneticilerinin borsada en iyi performans beklediği sektörlerin başında yine bankacılık geldi. Sekiz fon yöneticisi bankacılık sektörüne tercih listesinde yer verirken, dörder kişi havacılık ve perakende sektörlerini, üçer kişi de otomotiv ve gayrimenkul sektörlerini işaretledi.