Ünlü Ekonomist Mahfi Eğilmez, Dolar ve Enflasyon İçin Reçete Yazdı

Ünlü Ekonomist Mahfi Eğilmez, Dolar ve Enflasyon İçin Reçete Yazdı
Ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez, Oksijen TV'de katıldığı yayında kamu harcamalarına dikkat çekti. Enflasyon, büyüme ve dolar tahmininde bulunan Eğilmez dolar kurunun nasıl düşeceğini de anlattı.

Eski Hazine Müsteşarı Dr. Mahfi Eğilmez, Türkiye'nin enflasyon ve ekonomik sorunlarına dikkat çekerek faiz politikaları ve yapısal reformlar üzerinde durdu.

Eski Hazine Müsteşarı ve iktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, Türkiye'nin enflasyon sarmalını nasıl kırması gerektiğinin şifrelerini açıkladı.

mahfi-egilmez.jpg

Kritik uyarılarda bulunan Mahfi Eğilmez, kamu harcamalarına dikkat çekerek, "Hazine müsteşarıyken arabam Renault'ydu. Şimdi en basit il müdürüne bakıyorsunuz altında Mercedesler, Audiler var. Biz buradan çıkamayız" dedi.

Eğilmez, Oksijen TV’de Güzem Yılmaz Ertem’in sunduğu programda son yayımlanan "Yeni Ekonomi - 21. Yüzyıla Özgü Yaklaşımlar" kitabının içeriği anlatarak, Türkiye’nin ekonomik gelişmeleri hakkında çok kritik bilgiler verdi.

mahfi-egilmez-001.jpg

Mahfi Eğilmez'in enflasyon ve dolar kuru tahmininde bulundu. Eğilmez'in yazısının ilgili bölümleri şöyle:

* Bugün enflasyon yüzde 68 ise sen faizi yüzde 70 yapacaksın önüne geçeceksin. Sonra yavaş yavaş geri gelmeye başlayacaksın. Yani tersini yapacaksın. Biz enflasyonu kovalıyoruz. Kovalayarak yakalayamazsın. Onlar temmuz, ağustos için baz etkisine güveniyor. Bu ayrı bir şey. Bu olayı çözdüğün anlamına gelmiyor. Tabi bu çok kolay mı değil? Biz bu kadar rahat konuşuyoruz ama. Yüzde 70'e çıkardığında çok batış da olur. Çok KOBİ elimizde kalır. Bunu yavaş yavaş getirebilirdiler bugüne kadar.

'MÜDÜRLER MERCEDES'TEN İNMİYOR'

* Tek başına Merkez Bankası'nın faiz artırmasıyla çözemiyorsun. Bunun yanına bir şeyler koyman lazım. Yapısal reform dediğin şeyleri yavaş yavaş monte etmen lazım ki, dünya da bir baksın, 'Bunlar doğru yola giriyorlar, buraya para yatırılır' desin ve biraz para gelsin.

enflasyon.jpg

'YIL SONU ENFLASYON YÜZDE 50'LERE ÇIKAR'

* Ben 2024'te yüzde 2,5-3 büyüyeceğimizi tahmin ediyorum. Ama enflasyonumuzun hep yüksek kalacağını düşünüyorum. Enflasyonlu düşük büyüme modeline dönüşecek. Çeyreksel bazda teknik resesyon ya da daralma çok beklemiyorum.

* Faizi doğru belirlemezseniz döviz de gidiyor. Ben gelecek enflasyonun yüzde 36 olmayacağını düşünüyorum. Gelecek enflasyon yüzde 50'lerde olacak. Türkiye faizde 60-70'lere gelirse kur da düşer."