Tüm krizleri unutturacak! Nikel fiyatları çıldırdı

Tüm krizleri unutturacak! Nikel fiyatları çıldırdı
Elektrikli araçların, laptop ve diğer Li-ion bataryaların (yeniden doldurulabilir pildir. Çoğunlukla elektronik araçlarda kullanılır) ve paslanmaz ana bileşenlerinden olan nikel fiyatları yılbaşından bu yana 20 nin dolardan 80 bin dolara yükseldi. Dünyada en çok yaptırım uygulanan ülke olan Rusya ise nikelin dünyada 3. büyük üreticisi konumunda.

Rusya-Ukrayna savaşı elektrikli araçlar ve çelik sanayi için olmazsa olmazlardan 'nikel'i vurdu. Nikel fiyatları rekor seviyede arttı.

Bir günde yüzde 70 arttı

Londra nikel fiyatlarında bugünkü artış yüzde 70'e yaklaşırken ton başına fiyatlar 82 bin doları buldu. Böylece son iki gün içinde nikel fiyatları 30 bin dolardan 82 bin dolara çıktı. Bir başka deyişle nikel son iki günde yaklaşık 2,5 katına ulaştı. Artışta Rusya'ya karşı artan yaptırımların tedarik endişelerini tetiklemesi etkili oldu.

nikel-grafik.jpg

Nikel fiyatlarında dünkü yükseliş bugün de devam ediyor. Dün yüzde 90 yükselen fiyatlarda bugün, henüz günün yarısı bile geride kalmamışken artış yüzde 70'i aştı. Londra Metal Borsası'nda en yakın vadeli nikel kontratları ton başına 82 bin dolardan el değiştiriyor. Nikel fiyatlarının geçen haftayı 30 bin doların hemen altında kapattığını da hatırlatalım. Artışta Rusya'ya karşı artan yaptırımların tedarik endişelerini tetiklemesi etkili oldu.

Shanghai Vadeli İşlemler Borsası'nda Nisan vadeli nikel kontratı, erken işlemlerde 228.810 yuan/ton ile rekor seviyeye ulaştı.

nikel-fiyatlari.jpg

Talep arttı nikel depoları boşaldı

Ukrayna'yı işgali gerekçesyle birçok ülkenin yaptırım uyguladığı Rusya, paslanmaz çelik ve elektrikli araç pillerinde kullanılan nikel ihtiyacının yaklaşık yüzde 10'unu kendi başına sağlıyor. Artan talep sonrasında nikel stolarında da sert düşüşler yaşanıyor. LME'ye kayıtlı depolardaki nikel stokları, 76.830 tonla 2019'dan bu yana en düşük seviyesinde.

Diğer metallerin de fiyatları yükseliyor

LME'de çinko 10'dan fazla artarak 4.520 dolar ile Aralık 2006'dan beri en yüksek seviyeye ulaştı. LME'de bakır yüzde 4 artarak 10.580 dolar, alüminyum ise yüzde 5 civarı artışla 3.920 dolardan işlem görüyor.

Çin'de paslanmaz çelik vadeli fiyatları, Rusya ve Ukrayna krizinin yarattığı arz endişeleri nedeniyle nikel fiyatlarındaki sert yükselişten destek bularak yüzde 12 artışla rekor yüksek seviyeye çıktı.

Shanghai vadeli işlemler borsasında Nisan vadeli paslanmaz çelik SHSScv1 fiyatları 2019'dan beri en yüksek seviyeyi görerek ton başına 22,125 yuana (3,503 dolar) çıktı. Paslanmaz çelik fiyatları bu ay şimdiye kadar yüzde 24 yükseldi.