Haziranda dip yapmıştı: TÜİK’e göre tüketicinin güveni 1 ayda arttı

Haziranda dip yapmıştı: TÜİK’e göre tüketicinin güveni 1 ayda arttı
TÜİK verilerine göre Tüketici Güven Endeksi temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 7,4 arttı. Haziran ayında 63,4'le tarihi dip yapan endeks, temmuz ayında 68'e yükseldi. Vatandaşlar, son bir ayda ekonomide hangi olumlu değişikliklerin endeks değerini yükselttiğini merak etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayı Tüketici Güven Endeksi'nde bir ayda iyileşen verileriyle yine vatandaşları şaşırtmayı başardı. Enflasyon sepetinde yer alan maddeleri yayınlamayı durdurduğunu açıklayan TÜİK'in Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası iş birliği ile yürüttüğü tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış Tüketici Güven Endeksi, temmuzda bir önceki aya göre yüzde 7,4 artarak yüzde 68'e çıktı. Oysa endeks haziran ayında 63,4'le dip yaparak tarihi en düşük seviyesini görmüştü. Vatandaşlar, son bir ayda ekonomide hangi olumlu değişikliklerin endeks değerini yükselttiğini merak etti.

guven-001.jpg

Maddi ve ekonomik durum beklentisi de arttı

TÜİK verilerine göre, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi temmuzda bir önceki aya göre yüzde 4,2 artarken, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi de yüzde 15,2 artış gösterdi. Gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi ise bir önceki aya göre yüzde 0,2 ile sınırlı arttı.

guven1.jpg

Oysa verilere göre tüketici güveninde kötümser durumu sürüyor. 0-200 aralığında değer alan tüketici güven endeksinin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu,100’den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu gösteriyor.