SON DAKİKA! EYT'de prime takılanlar borç yapılandırmadan yararlanacak mı? Borç yapılandırma, EYT prim borçlarını kapsıyor mu?

SON DAKİKA! EYT'de prime takılanlar borç yapılandırmadan yararlanacak mı? Borç yapılandırma, EYT prim borçlarını kapsıyor mu?
Geçtiğimiz haftalarda Meclis'ten peş peşe geçen iki yasa, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ve Vergi Affı Borç Yapılandırma, milyonlarca insana avantaj sundu. EYT'de prim borcuna takılanlara, devlete ait borçlarda yapılandırma ve af getiren düzenlemeden de iyi bir haber geldi. EYT'de prime takılanlar borç yapılandırmadan yararlanacak mı?

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç, EYT'de prim günü borcuna takılanların yasadan yararlanıp yararlanamayacağını yazdı.

Sosyal Güvenlik Kurumu’na isteğe bağlı sigorta ve topluluk sigortası primi borcu bulunanlar yapılandırma kanunu kapsamında ödeme kolaylığından yararlanacak. Yapılandırılan borçlarını peşin ödeyenlerin enflasyon farkının yüzde 90’ı silinecek.

EYT’li olduğu halde prim borcu veya eksik prim günü nedeniyle emeklilikte yaşa takılanlar kanunundan yararlanamayan birçok kişi yapılandırma kolaylığından istifade ederek emekli olabilecek.
31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla ödenmemiş vergi ve prim borçları ile cezalar ve kamuya olan diğer borçlar için 31 Mayıs 2023 tarihine kadar yapılandırma başvurusu yapılabilecek. İlk taksit ve peşin ödemeler haziran ayında.

eyt.jpg

Yapılandırma başvurusunda bulunanların gecikme faiz ve cezaları silinerek bunun yerine hesaplanan enflasyon farkı dikkate alınacak. Peşin ödeme yapanlar için hesaplanan enflasyon farkının yüzde 90’ı silinecek ve sadece yüzde 10 enflasyon farkı ile borcun anapara tutarı alınacak. İsteyenler 48 aya kadar taksitle ödeme yapabilecekler. Taksitle ödemede ise borç anapara + enflasyon farkına yıllık yüzde 9 oranında vade farkı uygulanacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu’na borcu olan işveren ve BAĞ-KUR’luların yanı sıra primini kendisi ödeyenler de yapılandırma hakkından yararlanacak. Böylece, EYT’li olduğu halde prim borcu veya eksik prim günü nedeniyle emeklilikte yaşa takılanlar kanunundan yararlanamayan birçok kişi yapılandırma kolaylığından istifade ederek emekli olabilecek.