Piyasa kapanınca kamu bankaları, dövizi özel bankalardan yüksek satıyor

Piyasa kapanınca kamu bankaları, dövizi özel bankalardan yüksek satıyor
Kurdaki oynaklık, bankaların özellikle de kamu bankalarının döviz alım satımı arasındaki makası daha da artırdı. Özel bankalar doları 7,89’dan alırken 8,30 seviyesinden satıyor. Kamu bankaları ise alımı 7,93’ten yaparken satışı ise 8,33’ün üzerinden.

Piyasaların kapanması ile birlikte bankalar döviz alım-satım fiyat aralığını biraz daha artırıyor. Geçen hafta cumartesi günü Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın görevden alınmasının ardından pazar gecesi dolar, TL karşısında 8,44 seviyesine kadar tırmanmıştı. Bu hafta ise piyasalar yeni kabineye odaklandı. Cuma günü dolar/TL 8,08, euro/TL ise 9,56 seviyesinde kapandı. Hafta sonunu ile birlikte bankalar her zaman olduğu gibi alım-satım makasını açtı. Özel bankaların çoğu doları 8,30 TL’den satarken 7,89 TL’den alıyor.  

Kamu bankaların Ziraat Bankası doları 8,33’ten satarken 7,93 seviyesinde alıyor. Ziraat Bankası euro satış 9,82’den yaparken alışı ise 9,349 seviyesinde tuttu. Vakıfbank ise doları 7,93 TL’den alırken 8,33 TL’ye satıyor. Diğer bir kamu bankası Halkbank ise 7,71’den aldığı doları 8,31’den satıyor. Halkbank euro da ise kuru alışta 9,09, satışta ise 9,79’dan fiyatlıyor.

93643.jpg

Hafta sonu yüzde 3 daha yüksek 

Bankalar üzerinde bu alım-satım işlemlerini gerçekleştirirken işlem yapılan saate göre bu rakamsal farkın oluşturduğu değer ‘makas farkı’ olarak adlandırılıyor. Bankalarda makas farkı günün farklı saatlerine göre değişimler gösterirken mesai saatleri bitiminden itibaren makas daha açılır. Makas farkının en yüksek olduğu günler ise hafta sonu oluyor. Özellikle döviz kurlarındaki ani değişiklilerin olduğu ve belirsizlik yaşanan dönemlerde bankalar makası alırken en düşük satarken ise en yüksek seviyede tutar. Cuma günü 8,08’den kapanan dolar/TL kuru hafta sonunu yüzde 3’ün üzerinde 8,33 seviyesinde satılıyor. 

ANKA 


 

Etiketler :