Para Piyasaları Heyecanla Bekliyor: Fed'den Faiz İndirimi Beklentisi İkiye Düştü!

Para Piyasaları Heyecanla Bekliyor: Fed'den Faiz İndirimi Beklentisi İkiye Düştü!
Para piyasaları son derece heyecanlı: Bu sene için Fed'in üç faiz indirimi beklentisi, son gelişmelerle ikiye bölündü. Yatırımcılar, Fed'in faiz politikasındaki olası değişikliklere odaklanırken, piyasalarda dalgalanma devam ediyor. Bu durum, küresel ekonomik görünüm ve para politikalarına ilişkin belirsizliklerin arttığını gösteriyor.

Para piyasalarında Fed'den faiz indirimi beklentileri azalıyor.

Bu yıl için Fed swap fiyatlamaları, politika faizinde 60 baz puanlık bir indirim beklentisiyle hareket ediyor, ki bu da 2 faiz indirimi anlamına geliyor. İlk faiz indiriminin Eylül ayında gerçekleşmesi bekleniyor. Bu durum, finansal piyasalarda faiz indirimi beklentilerinin güçlenmesine ve yatırımcıların Fed'in politika hamlelerini izlemesine yol açıyor.

ABD'de ekonomik verilerin güçlü seyretmesine rağmen, Fed yetkilileri gevşeme beklentilerinin azaldığına dair görüşlerini dile getiriyor. Önceden bu yılın başında swap piyasalarında altı faiz indirimi fiyatlanıyordu, ancak son dönemde bu beklentilerde belirgin bir azalma yaşandı.

Bloomberg HT'de yer alan habere göre; Cuma günü ABD'de tarım dışı istihdam verileri sonrasında Fed fiyatlamaları değişmiş ve 2024 yılına ilişkin politika faizinde indirim beklentisi 67 baz puan olmuştu.

Commerzbank Stratejisti Rainer Guntermann "Faiz indiriminin zamanlamasına dair beklentiler verilerle baltalanıyor. Cuma günkü sürpriz güçlü istihdam verisi ve hafta sonu gelen şahin Fed yorumları sonrası Çarşamba günü açıklanacak enflasyon verisi kritik olacak." yorumunu yaptı.

Son aylarda enflasyonda iyileşme trendi yavaşlarken büyüme verileri ise güçlü kalmıştı. Yatırımcıların hisse senedi ve tahvil piyasasına girişlerinin devam etmesi de ekonominin faiz indirimini gerektirmediği görüşünü güçlendiriyor.