Nakit Para Kral Mı?. Banka faiz oranlarındaki sert düşüş bankada parası olanlara soğuk duş etkisi yaptı

Nakit Para Kral Mı?. Banka faiz oranlarındaki sert düşüş bankada parası olanlara soğuk duş etkisi yaptı
Merkez Bankası'nın faiz artırma politikası ile birlikte banka mevduat faiz oranları da zirveye ulaşmıştı. Ancak, son dönemde kredi faizlerinin de artması ile birlikte, kredi talebinde düşüş yaşandı. Bu durum, bankaların mevduat faiz oranlarını düşürmelerine neden oldu.

2023 yılı sonunda mevduat faiz oranları, hoş geldin kampanyaları ve çeşitli kampanyalar ile yüzde 50'ye kadar çıkmıştı. Hatta Kur Korumalı Mevduat hesaplarından TL mevduatına geçenler için oranlar yüzde 55'lere kadar dayandı. Ancak, yeni yıla faiz oranları düşüşle başladı. Bankalar son bir haftada faiz musluğunu kıstı.

nakit1.webp

Faiz oranları neden düşüyor?

Faiz oranlarının düşmesinin temel nedeni, kredi talebindeki düşüş. Merkez Bankası'nın faiz artırma politikası ile birlikte, kredi faizleri de arttı. Bu durum, kredi talebini azalttı. Bankalar da kredi veremeyince, mevduat faiz oranlarını düşürmeye başladı.

Faiz oranlarının düşmesinin bir diğer nedeni ise piyasadaki TL bolluğu. Merkez Bankası'nın parasal sıkılaştırma politikası ile birlikte, piyasaya TL akışı azaldı. Bu durum, TL'nin değer kazanmasına neden oldu. Bankalar da TL'nin değer kazanmasını fırsat bilerek, mevduat faiz oranlarını düşürdü.

nakit2.webp

Faiz oranlarında son durum

Aydınlık'ın bankalardan takip ettiği faiz oranlarına göre; geçtiğimiz haftalar 100 bin liraya kadar olan mevduat hesaplarına bile yüzde 46 faiz oranları veriliyordu. Şimdi ise bankalar yüksek faiz vermek için çeşitli şartlar sunmaya başladı. 92 gün ve üzeri vade ile en az 500.000 TL üzeri bakiyeli mevduat hesapları için yüzde 44 faiz veriliyor. Aylık faiz oranlarında ise yüzde 30-37 oranları veriliyor. Aralık ayına göre ortalama faiz oranları 10 puan düştü.

Günlük faiz oranlarında ise yine aynı şartları sunmaya devam ediyorlar. En az 92 günlük mevduat hesabını seçersen ve en az 500 bin lira bakiyeli hesaplar için yüzde 42 faiz oranı sunuluyor. Ancak bu faizleri alabilmek için yeni müşteri olmak ve bankanın sunduğu çeşitli kampanyalara dahil olmak gerekiyor. Mevduatlarını devam etmek isteyen müşteriler için oranlar daha aşağıda oluyor.

Mevduat faiz oranları tablosu

Vade Ortalama faiz oranı

31 gün. %27

30 gün. %30

92 gün. %44

180 gün. %42

360 gün. %40

asgari1.jpg

FAİZLER YÜKSELECEK Mİ?

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz Habertürk’te katıldığı bir yayında mevduat faizleri ve kredi faizleri ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. İşte Eryılmaz’ın herkesin merak ettiği faiz sorusuna verdiği o yanıt:

“Merkez Bankası bu enflasyonla mücadele kapsamında politika faizinde güçlü artışlara gitti. Faiz oranları yüzde 42,5’e kadar yükseldi. Dolayısıyla politika faizinin bu şekilde artması mevduat faizini de yukarı doğru çekmişti. Son dönemlerde yaşanan bir de KKM’den çıkış hamlesi var. Döviz dönüşümlü bu hesaplardan da artık çıkmak istiyoruz. Tüm bu etkenlerle beraber mevduat faizi Aralık’ın son haftasına kadar 3 aylık olan vadeli mevduatların faiz oranı yüzde 52’ye kadar ortalama yükselmişti."

MEVDUAT FAİZLERİ NEDEN DÜŞTÜ? TEK TEK AÇIKLADI

"Fakat yılbaşından bu yana mevduat faizinde düşüş var. Peki bu düşüşün sebebi ne? Birkaç sebebi var özellikle bankalar Aralık ayı bilançolarını kapatmadan önce bilançoda teknik düzeltme adına ciddi bir mevduat toplama yarışına girmişlerdi. Bu da mevduat faizini yükseltiyordu artık buna gerek kalmadı. Çünkü yeni yılda yeni bilançolarla birlikte bu mevduat yarışının azalıyor olmasının etkisi var."

"İkinci neden şu bankalar arası piyasada çok ciddi TL mevduat fazlası var. Hatta Merkez Bankası son açıkladığı kurul metninde miktarsal sıkılaştırma adımları sterilizasyon uygulayacağım dedi ve depo alım ihaleleri gerçekleştirdi. Buradaki amaç TL likidite fazlasını çekmek. Peki neden TL fazlası var? Çünkü ticari kredi faizi ve bireysel kredi faizi çok yüksek talep giderek azalıyor insanlar kredi alamıyorlar. İşletmeler kredi alamıyorlar bu durumda da bankanın mevduat toplamasına gerek olmadığı için mevduat faizlerinde de kısmi bir düşüşün etkisini görüyoruz."

‘MEVDUAT FAİZİ YÜZDE 55-60 ARASINDA OLACAK’

"Ancak kısmi bir düşüş olsa da biz yakın vadede toparlanma görebiliriz. Piyasadaki hakim beklentiye bakarsak biz bu sene ortalama yüzde 55 hatta yüzde 55-60 arasında mevduat faizinde bir dengelenme göreceğiz, görmek zorundayız. Neden enflasyonla mücadele ediyoruz çünkü. Bu nedenle ilk etapta belki kısmi bir düşüş olabilir ama bu toparlayacaktır."

‘SEÇİMDEN SONRAKİ SÜREDE YÜKSEK FAİZ DEVAM EDECEK’

"Piyasa şimdi şunu takip edecek; seçim öncesi döneme girmiş durumdayız adaylar açıklandı. Dolayısıyla kamu bankaları tarafından seçim öncesinde bir gevşeme emaresi olabilir belki bunun da ön sinyali olabilir. Burayı da takip etmek gerekebilir ancak böyle bir senaryo gerçekleşiyor olsa bile biz yüzde 55-60 arasında bir ortalama faizden bahsediyoruz.

Ben açıkçası seçimden sonraki sürede yine yüzde 55-60 bandına oturacak bir mevduat faizi beklerim. Uzunca bir süre yüksek kalacak 9’ncu aya kadar beklerim bu yüksekliği.”

Etiketler :