İsrail faiz artışında 11 yılın rekorunu kırdı

İsrail faiz artışında 11 yılın rekorunu kırdı
İsrail Merkez Bankası, nisandan bu yana 3. faiz artışını gerçekleştirerek politika faizini 50 baz puan artırdı. Bu, Stanley Fischer'ın Merkez Bankası Başkanı olarak görev yaptığı 2011'den beri en büyük faiz artışı olarak kayda geçti.

İsrail Merkez Bankası, ABD Merkez Bankası'nı (Fed) takip ederek politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 1.25'e yükseltti. Banka böylece nisandan bu yana 3 ay üst üste faiz artırımı yapmış oldu. Bu, 2011'deki Stanley Fischer döneminden beri Merkez Bankası'nın en büyük faiz artışı olarak kayda geçti.

İsrail, nisan ve mayıs aylarında da faiz artışına gitmişti. Ülkede enflasyon mayıs ayında yüzde 4.1 ile 11 yılın zirvesine ulaşmıştı. Bu oran birçok ülkedeki enflasyon rakamlarının altında olsa da küresel gıda ve enerji maliyetlerindeki artış ekonomi üzerinde baskıya neden oluyor. Para birimi şekelin bu sene dolar karşısında değer kaybetmesi de endişe kaynağı.

Faiz artırmaya devam edecek

Piyasalarda bankanın faiz artışlarına devam etmesi bekleniyor. Barclays ve Citigroup ekonomistleri bankanın Ağustos toplantısında da 50 baz puan faiz artırmasını bekliyor.