IMF istedi, YEP'te açıkladılar: Maaş zamları çoktan belirlendi

IMF istedi, YEP'te açıkladılar: Maaş zamları çoktan belirlendi
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından hafta başında ilan edilen Yeni Ekonomi Programı memur ve emekli maaşlarına zammı da belirlemiş oldu.

Halk TV Haber Merkezi

Milyonlarca emekçiyi yakından ilgilendiren iki ekonomik gelişme art arda gündeme geldi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından hafta başında ilan edilen Yeni Ekonomi Programı memur ve emekli maaşlarına zammı da belirlemiş oldu.

ZAMLAR, ENFLASYON ORANLARINA GÖRE DEĞİL HEDEFE GÖRE

Yeni uygulamaya göre kamu tarafından belirlenen fiyat ve ücretler artık gerçekleşen enflasyon oranlarına göre değil, yeni programdaki enflasyon hedeflerine göre belirlenecek. Yani milyonlarca memur ve emekliye yılın ikinci yarısında sadece yüzde 6,65 oranında zam yapılacak.

Yeni Ekonomi Programı’ndan belirlenmiş olan zamlar ile memur maaşı 193 lira artacak. Yeni zamlarla en düşük işçi emeklisinin aylığı da sadece 79 lira artmış olacak.

Hafta başında duyurulan bu köklü değişiklikte bir ayrıntı gözlerden kaçmadı. IMF heyetinin 10 gün önce gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretinde Hazine ve Maliye Bakanlığı’na ücretler konusunda aynı değişikliği önerdiği fark edildi.

IMF İSTEMİŞTİ

IMF heyeti de ücret zamlarının gerçekleşen enflasyona endekslenmesinden ziyade, 'enflasyon beklentileri'ne göre ayarlanmasını istemişti.

Bugün açıklanan enflasyon verileri de alınan yeni kararı doğrular nitelikte. Elektrik ve doğalgaz başta olmak üzere pek ürüne getirilen zamların enflasyon rakamlarına yansıtılmadığı görüldü. Gelir gücü günden güne eriyen vatandaş ise enflasyonun düşüşe geçmesine anlam veremedi.

Türkiye’nin IMF’ye olan borçlarının 2013 yılında sıfırlanmasına rağmen kurumun etkisi hala devam ediyor.

Ulusları finans kuruluşlarının talepleriyle bire bir örtüşen ekonomi, IMF’siz IMF programı olarak yorumlanıyor.

Türkiye’nin artık sürdürülebilir olmaktan çıkan kaynak sıkıntısı için IMF ile masaya oturacağı uzun zamandır konuşuluyordu. Ancak böyle bir seçeneğin vatandaş için daha da olumsuz sonuçlar doğuracağı tahmin ediliyor.

İlgili Haberler
Etiketler :