Fitch yanıtladı: Seçimden sonra Türkiye'yi bekleyen büyük tehlike

Fitch Ratings, 14 Mayıs seçimlerinden sonra Türkiye'yi bekleyen büyük tehlikeye dikkat çekti. İşte Fitch Ratings Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) Kıdemli Direktörü Erich Arispe'nin dikkat çektiği risk...

14 Mayıs seçimlerine 40 günü aşkın bir süre kaldı. Fitch Ratings Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) Kıdemli Direktörü Erich Arispe, online bir seminerde yaptığı konuşmada seçimlerden sonra Türkiye'yi bekleyen büyük tehlikeyi açıkladı. Arispe, Türkiye'de seçimden sonra göreve gelecek hükümetin ilk görevinin döviz piyasası risklerini yönetmek olacağını söyledi.

Bloomberg’in haberine göre, Arispe makro performansa etki eden ana zayıflığın uygulanan politika seti olduğunu ve bunun çarpıklık yarattığını söyledi. Fitch Ratings Türkiye 2023 cari açık/GSYH oranını yüzde 4,3 olarak tahmin ediyor.

BofA: Yeniden dengelenme ihtiyacı

Fitch'ten önce Bank of America'nın (BofA) Türkiye ile ilgili analizinde ise ekonomide yeniden dengelenme ihtiyacına işaret edildi. BofA'ya göre bu dengelenme de finansal koşullarda sıkılaşma, deprem sonrası harcamalarda kayda değer bir düşüş ve Türk lirasında yüzde 15-25 arası bir değer kaybı ile sağlanabilir.

Kurumun raporunda, gerçekleşen cari denge rakamlarının uzun vadeli normlar ile kıyaslandığı banka modelinin dolar/TL'nin adil değerini 24 seviyesi olarak gösterdiği belirtildi.

Raporda, “Bu, dolar/TL’nin bu seviyenin de üzerine çıkabileceğini gösteriyor çünkü para birimleri sıklıkla adil değerlerinin üzerinde işlem görürler” denildi.

Etiketler :