Kur Korumalı'daki son düzenleme ne anlama geliyor? Kur Korumalı'da faiz arttı mı? Faiz oranı ne oldu?

Kur Korumalı'daki son düzenleme ne anlama geliyor? Kur Korumalı'da faiz arttı mı? Faiz oranı ne oldu?
Daha önce Türk lirası kur korumalı mevduat hesaplarında, politika faizinin 3 puan üzerinde azami faiz uygulanabiliyordu. Kur Korumalı'daki son düzenleme ne anlama geliyor? Kur Korumalı'da faiz arttı mı? Faiz oranı ne oldu?

Kur korumalı vadeli mevduat hesaplarına uygulanan Türk lirası faiz üst sınırı kaldırıldı. Bu mevduat hesaplarına uygulanacak faiz oranı, bankalar ve yararlanıcılar arasında serbestçe belirlenecek.

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemeyle Türk lirası finansal araçlara olan talebin artırılması, finansal piyasaların etkinliğinin sağlanması, finansal piyasalarda derinliğin artırılması, döviz kurunda yaşanan istikrarın sürdürülerek finansal sektörün ve ulusal ekonominin sağlıklı gelişimine katkıda bulunulması hedefleniyor.

Düzenlemeyle kur korumalı vadeli mevduat hesaplarına uygulanan Türk lirası faiz üst sınırı kaldırıldı. Türk lirası kur korumalı mevduat hesaplarına uygulanacak faiz oranı, bankalar ve yararlanıcılar arasında serbestçe belirlenecek.

kor-korumali.png

Daha önce Türk lirası kur korumalı mevduat hesaplarında, politika faizinin 3 puan üzerinde azami faiz uygulanabiliyordu.

Bahçeşehir Üniversitesi Finansal Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. İbrahım Ünalmış kur korumalı mevduatlardaki (KKM) faiz sınırının kaldırılmasıyla ilgili olarak "Buna 'örtük faiz artışı' diyebiliriz. KKM'ye talep artacaktır" yorumunu yaptı.

Bahçeşehir Üniversitesi Finansal Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. İbrahım Ünalmış KKM’de faiz üst sınırının kaldırılmasının 'örtük faiz artışı' olarak tanımlanabileceğini söyledi.

Bloomberg HT’ye konuk olan Ünalmış, yapılan yeni düzenlemenin seçim öncesi kurun durulması için yapıldığını belirtti.

Ünalmış, “Son düzenlemeye örtük bir faiz artışı diyebiliriz. Piyasada seçim öncesinde oluşabilecek Döviz talebine karşı, tasarruf sahibini mümkün olduğu kadar TL’de tutmak için yapıldığını düşünüyorum. Bunun arkasında başka bir sebep göremiyorum. Bir taraftan geleneksel 32 günlük mevduatımız var diyelim diğer tarafta da KKM var. Bunların faizleri birbirlerine çok yakın hale geldi. Haliyle KKM’nin ekstra bir faydası var, kur riskine karşı TL’nin değer kaybına karşı bizi koruyan bir yapısı var. Dolayısıyla ikisi birbirine ikame olmaktan çıkmış bir vaziyet aldı, buraya talep artacaktır” dedi.