Fed Faiz Kararını Açıkladı!

Fed Faiz Kararını Açıkladı!
ABD Merkez Bankası (Fed) dünkü toplantısında piyasa beklentilerine paralel olarak faizi 23 yılın zirvesinde sabit tutma kararı aldı .Piyasaların gözü kulağı doların patronu Amerikan Merkez Bankası'nda idi. Fed faiz oranlarını değiştirmezken, martta indirim bekleyenleri hayal kırıklığına uğrattı.

Faiz indirimlerinde dikkatli olacaklarını belirten Powell, “Martta faiz indirimi beklemiyoruz.” dedi.

Söz konusu mesaj piyasalarda doların güçleneceği, kripto varlıklar (Bitcoin, Ethereum) ve hisse senetleri ile altın ve gümüş başta olmak üzere emtianın değer kaybedeceği anlamına geliyor.

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı. Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) bugünkü toplantısından federal fonlama faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutma kararı çıktı. Karar, oybirliğiyle alındı.

Fed, üst üste dördüncü toplantısında da faizi değiştirmemiş oldu.

Piyasa beklentisi de bugünkü toplantıda faizlerin sabit tutulacağı yönündeydi.

ENFLASYON YÜZDE 2’YE DÜŞMEDEN İNDİRİM YOK

Powell şöyle devam etti: “Eğer ekonomi beklendiği gibi gelişir ise faizleri bu yıl düşürebiliriz. Ancak ihtiyaç olur ise, cari politika faizini daha uzun süre devam ettirmeye hazırız.”

Ekonominin ilerleme kat ettiğini, bu arada enflasyonun aşağı geldiğini belirten Powell, “Enflasyon son dönemde kayda değer şekilde aşağı geldi, ancak hala hedefin üzerinde. Enflasyonun izleyeceği patika belirsiz, ancak biz enflasyonu yüzde 2’ye döndürmeye tamamen bağlıyız.” diye konuştu.

“Kararlarımızı toplantıdan toplantıya vermeye devam edeceğiz.” diyen Powell iyi verilerin devam etmesine ihtiyaç duyduklarını vurguladı.

MART AYINDA İNDİRİM İÇİN YETERLİ VERİ OLMAZ

Fed Başkanı, Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi’nde (FOMC) neredeyse her üyenin bu yıl faizleri düşürmekten yana olduğuna işaret ederek, “Yüzde 2’lik hedefe sürdürülebilir şekilde ulaşmak için biraz daha güvence görmek istiyoruz.” dedi.

Powell şunları dile getirdi: “Ekonomi sağlıklı gider ise, istihdam güçlenir ise faiz indirilebilir. Zafer ilan etmiyoruz
Ekonominin yumuşak inişte olduğunu söyleyecek durumda değiliz. Ücret artışları hâlâ çok sağlıklı seviyelerde, doğru yere ilerliyoruz.”

Fed, Mart 2022'den bu yana yaptığı 16 toplantının 11'inde toplamda 525 baz puanlık faiz artışına imza attı. Faizler 23 yılın zirvesinde bulunuyor.

ABD'de yıllık tüketici enflasyonu, Haziran 2022'de yıllık bazda yüzde 9 ile 1981 sonrası en yüksek seviyeyi görmesinin ardından Haziran 2023'te yüzde 3’e gerilemişti ancak aralıkta yüzde 3,4 oldu. Çekirdek enflasyon da aralıkta yüzde 3,9 olarak açıklanmıştı.

Etiketler :