BES'te yeni dönem! Temmuz ayında başlıyor: İşte detaylar

BES'te yeni dönem! Temmuz ayında başlıyor: İşte detaylar
BES'te parası olanlar nakite sıkıştıklarında paralarını çekip sistemden çıkıyorlardı. Bunun önüne geçmek için yeni bir döneme giriliyor. Artık şu şartlar için BES'teki birikmiş paranızın yarısını çekip sistemden çıkmadan kalan para ile devam edebileceksiniz

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) yeni bir döneme giriliyor. Katılımcılar artık belirli durumlarda sistemden bir kısmı nakit olarak alma imkanına sahip olacaklar. Ancak bu haklardan yararlanmak için belirli şartların yerine getirilmesi gerekiyor. İşte bu yeni döneme ilişkin detaylar:

para3.jpeg

Başvuru Şartları:

Katılımcıların belirlenen durumlarda daha önce kısmi ödeme almamış olmaları gerekiyor.

Birden fazla bireysel emeklilik sözleşmesi bulunan kişilere sadece bir başvuru hakkı tanınıyor.

Daha önce kısmi ödeme almış olan katılımcıların tekrar başvurabilmesi için önceki kısmi ödeme tarihinden yeni başvuru tarihine kadar en az 5 yıl geçmiş olması gerekiyor.

İlk defa kısmi ödeme başvurusunda bulunan katılımcılarda ise en az 5 yıl sistemde olma şartı aranıyor.

para13.jpeg

Ödeme Şartları:

Kısmi ödemeye ilişkin işlemler, başvuru tarihinde katılımcının hesabında bulunan fon pay adedi üzerinden yapılıyor.

Başvuru tarihinde bekleyen fon alım talimatları, henüz katılımcının hesabına intikal etmemiş katkı payı ve devlet katkısı tutarları dikkate alınmıyor.

Kısmi ödeme tutarları, en geç tüm fon paylarının nakde dönüştüğü günü takip eden ilk iş gününde katılımcı hesabına ödeniyor.

Taahhütname ve Sonuçları:

Katılımcılar başvuru sırasında bireysel emeklilik sözleşmesinden 3 yıl ayrılmayacaklarına dair taahhütname imzalayacaklar.

Bu taahhütname, kısmi ödeme tarihi olarak belirleniyor ve bu tarihe 3 yıl eklenerek bitiş tarihi hesaplanıyor.

Katılımcı, 3 yıllık taahhüt süresi içerisinde emeklilik, vefat veya maluliyet dışında sözleşmeyi sonlandırırsa, aldığı devlet katkısı tutarı faiziyle tahsil edilecek.

Bu yeni dönemle birlikte BES katılımcıları belirli durumlarda sistemden nakit olarak kısmi ödeme alma imkanına sahip olacaklar, ancak bu haklardan yararlanmak için belirli şartları ve taahhütleri yerine getirmeleri gerekecek.