Eleman Sıkıntısı Nedeniyle Hasat Edilemeyen Mahsuller Yalnızlığa Sürükleniyor
15.058 km² yüzölçümüne sahip Diyarbakır’ın 2023 yılı için yayımlanan son resmi verilerine göre 1.818.133 nüfusu bulunurken 5.461 km² yüzölçümüne sahip İstanbul’un 2023 yılı için yayımlanan son resmi verilerine göre kayıtlara geçmiş 15 milyon 655 bin 924 nüfusu bulunuyor.
TARIM SEKTÖRÜ KAN KAYBEDİYOR
Doğu illeri ya da köylerde nüfus dağılımının bu kadar orantısız olması da birçok sektörün can çekişmesine neden oluyor. Örneğin ülke ekonomisin şah damarı olan tarım sektörü eleman sıkıntısıyla mücadele ediyor.
ŞEHİRLERİN YÜKÜ AĞIR
Köylerde yaşayan genç ve yaşlı nüfusun yaş grupları incelendiğinde 65 yaş ve üstü nüfusun 1 milyonu aştığına dikkat çeken Dr. Aronia Kurucusu Agronomist Aylin Kalafatoğlu, “Köylerde genç nüfusun azalması tarım sektöründe iş gücü eksikliğini artırıyor. Sektörde çalışan eleman sayısının azalması, hasat edilemeyen ürünlerin artmasına ve milli servet zararına yol açıyor. Bu durum da dolayısıyla üretim ve tüketim dengesini bozarak sofralara ulaşana kadar ürünlerin fiyatının artmasına neden oluyor” dedi.
KÖYDE GENÇ NÜFUS AZALDI
Tarım sektöründe saha çalışan eleman sorununun giderek büyümekte ve bu durumun tarımsal üretimi olumsuz yönde etkilediğini belirten Dr. Aronia Kurucusu Agronomist Aylin Kalafatoğlu, “Özellikle köylerde yaşayan genç nüfusun azalması ve yaşlı nüfusunun artması, tarımda çalışacak iş gücünün azalmasına yol açmaktadır. Eleman sıkıntısı yaşanan tarlalarda, ne yazık ki hasat edilemeyen ürünler yalnızlığa terk ediliyor.
Bu durum, ciddi anlamda milli servetin zarar görmesine neden oluyor. Ekonomik değer kazanamayan ürünlerin yok olmasıyla yeterli miktara ulaşamayan az ürünler sofralara ulasana kadar geçen süreçte ciddi anlamda pahalı oluyor. Üretim ve tüketim dengesi arasında bir doğru oluşmuyor. Tarım sektöründeki eleman sorununu çözmek için eğitim sektörüyle iş birliği yapmak büyük önem arz ediyor. Ziraat Mühendisi ve Gıda Mühendisi gibi alanlarda eğitim alan öğrenciler sahada uygulamalı olarak çalışarak hem bilgi birikimlerini artırmalı hem de iş gücü sorununa can suyu olmalılar. Son yıllarda, Türkiye'nin nüfusunun yüzde 90'ı büyük şehirlerde ve ilçelerde yaşamayı tercih ederken, geri kalan kısmı köylerde yaşamayı tercih etmektedir.
Bu yüzden kentten köye dönüşü teşvik etmek adına çalışmalar yapılmalıdır. Köy hayatının desteklenmesi için ekonomik, sosyal ve eğitim olanaklarının artırılması gerekmektedir. Bu şekilde, tarım sektöründeki iş gücü sorununa kalıcı çözümler bulunabilir ve tarımda ekonomik büyüme sağlanabilir” dedi.
TARLADA İNSAN DEĞİL MAKİNALAR OLACAK
Tarım sektöründeki iş gücü sorununu çözmek için makinalı tarıma yönelmenin de önemli bir adım olduğunu söyleyen Kalafatoğlu, “Türkiye'nin aronya yetiştiriciliği alanında öncü bir rol üstlenen firmamız, dikim aşamasından başlayarak bahçe kurulumunda benzersiz bir yaklaşım sunuyor. Fidanların dikimi için özel tasarlanmış makineler kullanarak, minimum elemanla maksimum kalitede hizmet sağlama fırsatı elde ediyoruz.
Bu yaklaşım sayesinde, hem nakit hem de zaman tasarrufu sağlarken, aynı zamanda ilerleyen dönemlerde hasat süreçlerinde de verimliliği artırmak için altyapı oluşturuyoruz. Yurt dışından temin ettiğimiz ve Türkiye'deki tek yetkili distribütörü olduğumuz tarım makineleri ile işlerimizi daha profesyonel ve verimli bir şekilde yürütüyoruz. Bu sayede, aronya yetiştiriciliği sektöründe standartları belirleyen bir konuma gelerek, kalite ve yenilikçilikte öncü rolümüzü pekiştiriyoruz” açıklamasında bulundu.