Ekonomistler faiz indirimi kararını böyle yorumladı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) merakla beklenen yılın son faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası faizi 8 aydan sonra 250 baz puan indirdi. Para Politikaları Kurulu'nun kararı sonrası faiz oranı yüzde 47,5 oldu.
Dolar/TL karar sonrası yatay seviyeden işlem görürken, 35,21 TL seviyesinden fiyatlanıyor.
Karar metninde, politika faizi için; “öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirlenecek.” mesajı ise yinelendi.
Ekonomistlerden faiz indirimi yorumu
Ekonomistler, Merkez Bankası’nın (MB) 250 baz puanlık faiz indirimini değerlendirdi:
Mahfi Eğilmez: Enflasyon nöbeti hep olduğu gibi emekçide
Son iki günde önce resmi enflasyonun yüzde 33 altında asgari ücret açıklanarak ardından 2,5 puanlık faiz indirimiyle küçük ve büyük esnafın isteklerine yanıt verilmiş oldu. Enflasyon nöbeti hep olduğu gibi emekçide.
Yalçın Karatepe: Sermayenin talepleri bir bir karşılanıyor
• Sermayenin talepleri bir bir karşılanıyor; asgari ücret enflasyonun çok çok altında artırılırken faizler de 250 puan indirildi.
Barış Soydan: Arada pas geçebilirim demeye getirdi
• Merkez Bankası faizi 250 baz puan indirerek yüzde 47,5’e çekti. Bundan sonrası için “Her toplantıda tekrar bakacağız” dedi, yani “Arada pas geçebilirim” demeye getirdi.
• Bu ifade şahin gibi. Gerçekten öyle mi olacak, yoksa aslında kesintisiz indirim süreci mi başladı, bundan sonrasını bu belirleyecek.
Tunç Şatıroğlu: Tek haneli enflasyon hedefinden vazgeçildi
• Enflasyon lobisinin istediği oldu. Böylelikle dün istediğini alan lobi bugün de beklediğim gibi istediğini almış oldu. 2025 sonu enflasyonunda yüzde 21 hedefinden ve tek haneli enflasyon hedefinden de vazgeçildi. Programın enflasyon kısmı çöktü. İkinci nas dönemli hayırlı olsun.
• Dr. Fatih Karahan görevde olduğu sürece tek haneli enflasyonun mümkün olamayacağını düşünüyorum. Geçmiş olsun Türkiye.
Hakan Kara: Merkez Bankası elinden geleni yapıyor
• Bana göre Merkez Bankası elinden geleni yapıyor. Bundan sonra top diğer politikalarda. Harcama artış hızını, kamu tarafından belirlenen fiyatları, siyasi sahipliğin derecesini ve kritik kurumlara dair düzenlemeleri yakında izlemenizi öneririm.