Dolar'da 38 Yıl Sonra Bir İlk Yaşandı

Dolar'da 38 Yıl Sonra Bir İlk Yaşandı
Dolar/Yen paritesinde 38 yılın zirvesi görüldü.

Japonya ve ABD'deki getiri farkının yüzde 5’in üzerinde olması yen üzerinde baskı oluşturmaya devam ederken, Japon para birimi dolar karşısında 1986'dan beri en düşük seviyesine geriledi.

Bugün ABD doları/Japon yeni kuru, 161,39 seviyesine ulaşarak son 38 yılın en yüksek seviyesini gördü. Kur, 1986 yılından bu yana ilk kez üç gün önce 161 sınırını aşmıştı.

Dolar/yen kuru bugün 161,39 ile yeni bir zirve yaptı.

dolar-yen3.jpg

1986 sonrası dolar/yen kurunda 161 seviyesi ilk kez üç gün önce aşılmıştı.

Yatırımcılar, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) atacağı olası adımları yakından takip ediyor.

Analistler, para piyasalarında BoJ'un bu yıl iki faiz indirimi yapma olasılığının fiyatlandığını ve bankanın temmuz toplantısında yüzde 62 ihtimalle 10 baz puanlık bir artış yapacağının öngörüldüğünü belirtiyor.

Bu gelişmelerle Japonya'da Nikkei 225 endeksi günü yüzde 0,1 artışla 39.606 puandan kapattı.

dolar-yen2.jpg

DOLAR VARLIKLARINA TALEP ARTTI

Japonya, bu yıl faiz oranlarını %0 ila %0,1 aralığına yükseltmiş olsa da, ABD'deki %5’in üzerindeki faiz oranları yatırımcıları dolar varlıklarına yönlendiriyor. Analistlere göre, ABD ve Japonya arasındaki getiri farkı devam ettiği sürece, Japon yeninin değer kaybı sürecek.

Yen, dolar karşısında değer kaybederken Japon ihracat şirketlerinin karlarını artırarak, birçok Japon şirketinin hisse fiyatlarının rekor seviyelere ulaşmasına neden oluyor. Ancak, ihracat odaklı olmayan Japon şirketleri maliyetler nedeniyle zor durumda kalıyor.

Yenin zayıflaması, Japon ekonomisini ve Japon Merkez Bankası’nın (BoJ) faiz politikalarını nasıl etkileyeceği konusunda endişeleri artırıyor. Yen, son üç yılda değer kaybederken, bu yılın başından beri dolar karşısında %12'nin üzerinde düşüş gösterdi.