CHP'li Ağbaba'dan çağrı: İşsizlik fonunda yağmaya son verin

CHP'li Ağbaba'dan çağrı: İşsizlik fonunda yağmaya son verin
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, her 10 işsizden 8'inin İşsizlik Sigorta Fonu'ndan yararlanamadığını belirterek, işverenlere ödenen miktarın işsizlere ödenen miktardan 2 kat fazla olduğuna dikkat çekti.

Kasım ayında resmi verilere göre işsiz kalan 3 milyon 431 bin kişinin işsizlik sigortasından yararlanamadığını açıklayan Ağbaba, kriz koşullarında maaşların İşsizlik Sigorta Fonu'ndan karşılanmasına tepki gösterdi. Veli Ağbaba, "İşsizlik sigortası işçilerin yararlanacağı şekilde düzenlenmeli, fonda devlet yağmasına son verilmelidir" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba işsizlik sigortası konusunda hükümete eleştirilerde bulundu.

10 işçiden 8'i İşsizlik Fonu'ndan yararlanamıyor

Her 10 işsizden, 8'inin İşsizlik Sigorta Fonu'ndan yararlanamadığını belirten Ağbaba, Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında işsizlik fonuna erişimin en zor olduğu 3. ülke olduğuna dikkat çekti. Kasım ayı resmi verilerine göre İŞKUR'a kayıtlı işsiz sayısının 4 milyon 26 bin kişi iken, fondan yararlanan işsiz sayısının sadece 595 bin olduğunu bildiren Veli Ağbaba, 3 milyon 431 kişinin ise fondan yararlanamadığını açıkladı.

Son 3 yılın İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısı ile işsizlik ödeneğinden yararlananların oranı arasında bir kıyaslama yapıldığında işsizlerin yüzde 80 civarı fazlası işsizlik sigortası ödeneğinden yararlanamadığını kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı , fonda biriken 124 milyar TL'nin farklı alanlara kaynak olarak aktarıldığını öne sürdü.

Kriz koşullarında maaşlar İşsizlik Sigorta Fonu'ndan

Kriz koşullarında maaşların işsizlik sigorta fonundan ödenmesinin yasal hale getirildiğini hatırlatan Veli Ağbaba, "Bu karar ile iktidar kabul etmediği ekonomik krizi bir bakıma kabul etmiş ve yine bu karar ile işverenlere dolaylı bir şekilde destek olmuştu. İşçilerin işsiz kaldıkları dönemlerde kullanması gereken işsizlik sigorta fonu gelirleri bu şekilde işverenlere yine kaynak olarak aktarılmasının önü açılmıştı.Ayrıca Halkbank, Vakıfbank, Eximbank gibi kamu bankalarına daha önce 11 Milyar TL’lik miktar işsizlik sigorta fonundan ödenek aktarılmıştı" diyerek, hükümetin bu konuda aldığı kararı eleştirdi.

Fonda devletin yağmasına son verilmelidir

İşsizlik Sigorta Fonu'nda hükümetin yağma mantığı ile hareket ettiğini öne süren Veli Ağbaba, koşulların işçilerin lehine düzenlenmesi gerektiğine vurgu yaparak, acilen alınması gereken tedbirler konusunda şunları söyledi:

  • İşsizlik sigorta fonundan yararlanma hakkı olan son 3 yılda 600 gün sigorta şartının 180’e indirilmesi
  • Kıdeme göre farklılaşan faydalanma sürelerinin de uzatılması
  • İşverenlerin işçilere ödediği ücretlerin işsizlik sigortasından karşılanmaması
  • Sigorta fonunun yalnızca işsizlere ödenek olarak verilmesi gerekmektedir.
  • Sigorta fonunun diğer kurumlara ve işverenlere kaynak olarak aktarılmasının önüne geçilmesi gerekmektedir. 

Etiketler :