‘Çalışanın gelir vergisi yüzde 10'a sabitlensin’

‘Çalışanın gelir vergisi yüzde 10'a sabitlensin’
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, çalışanlara uygulanan gelir vergisi oranlarının yüzde 10'a sabitlenmesini istedi. EYT sorununun bir an önce çözülmesi gerektiğini söyleyen Arslan, asgari ücretin işçi ve ailesi değerlendirilerek belirlenmesini talep etti.

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, çalışanlara uygulanan gelir vergisi oranlarının yüzde 10'a sabitlenmesini istedi. Hizmet-İş Sendikası’nın 14. Genel Kurulu’nda konuşan Arslan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısına itiraz ettiklerini belirterek şunları söyledi:
"Asgari ücret belirlenirken işçi, ailesi ile değerlendirilmelidir. Asgari ücretin, ülkemizde uygulanan en düşük ücret olduğu gerçeğinden hareketle bu yönde adımlar atmalıyız. Asgari ücretin, AB ülkelerinde olduğu gibi istisnai bir ücret olmasını sağlamalıyız."

EYT sorunu bir an önce çözülsün’

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) sorununun bir an evvel çözülmesi gerektiğini de dile getiren Arslan, "EYT için 'mezarda emeklilik' dedik. Geç de olsa çözüm ufukta gözüktü. 8 Eylül 1999 öncesi işe giren işçilerin emeklilik haklarının iade edileceği bir düzenleme yapılmasını bekliyoruz" dedi.

‘Hakkaniyetli bir vergi reformu talep ediyoruz’

Çalışanların vergi yükü altında ezildiğini her fırsatta dile getirdiklerini anımsatan Arslan, şöyle devam etti:
"Vergilendirme sistemindeki düzenlemelerle, gelir dağılımındaki adaletsizliği gidermeye yönelik etkin adımlar atılsın istedik. Kamuoyu bu önerilerimize geniş bir ilgi gösterdi. Özellikle 2022 yılı asgari ücreti tespit edilirken asgari ücret tutarındaki bütün ücretlerden vergi alınmaması çok önemli bir adım olmuştur. Bu süreçte HAK-İŞ'in ortaya koyduğu çabalar, asla yadsınamaz. Asgari ücretin vergi dışı kalmasında çok büyük katkıları için sayın Cumhurbaşkanımız, sayın Bakanımız başta olmak üzere, Cumhur İttifakı'na çok teşekkür ediyoruz. Köklü, adil bir vergi düzeni için Hükûmetimizin, daha etkin adımlar atmasını bekliyoruz. Çalışan kesimin vergi yükünü azaltacak düzenlemeler bekliyoruz. Kriz dönemi bitene kadar, çalışanların gelir vergisi oranlarının yüzde 10'a sabitlenmesini istiyoruz. Kriz sonunda da köklü, adaletli, hakkaniyetli bir vergi reformu yapılmasını talep ediyoruz."

Etiketler :