Bitcoin'de 'uçuran' tahmin... Kış mevsimi bitiyor

Bitcoin'de 'uçuran' tahmin... Kış mevsimi bitiyor
Standard Chartered'a göre, Bitcoin fiyatı 2024 yılının sonuna kadar 100 bin dolar seviyesine ulaşabilir.

Reuters'ın haberine göre; Standard Chartered (STAN.L) 24 Nisan Pazartesi günü yaptığı açıklamada, lider kripto para birimi olan Bitcoin'in 2024 yılının sonuna kadar 100.000 dolara ulaşabileceğini söyledi. Standard Chartered, ayrıca, "kripto kışının" sona erdiğini de söyledi.

Standard Chartered'ın dijital varlıklar araştırma başkanı Geoff Kendrick, bir notta, Bitcoin'in bankacılık sektöründeki son kriz, ABD Merkez Bankası'nın faiz artırma döngüsünü sona erdirmesi ile risk varlıklarının istikrara kavuşması ve kripto madenciliğinin karlılığının artması gibi faktörlerden kazanç sağlayabileceğini söyledi. Kendrick şunları da sözlerine ekledi:

"Belirsizlikler devam ederken, Bitcoin’in 100.000 USD seviyesine giden yolunun daha net hale geldiğini düşünüyoruz"

Bitcoin bu yıl başından şimdiye kadar yükseliş gösterdi ve on ay sonra ilk kez Nisan ayında 30.000 doların üzerine çıktı. Merkez bankalarının faiz oranlarını artırması ve birçok kripto firmasının batmasıyla 2022 yılında kripto sektöründen trilyonlarca doların silinmesinin ardından bu kazançlar kısmi bir toparlanmayı temsil ediyor.

Bitcoin ve sözde kripto kışı

Bitcoin'in geçmiş rallileri sırasında çok yüksek değerleme tahminleri yaygındı. Bir Citi analisti ise Kasım 2020'de Bitcoin'in 2022 sonuna kadar 318.000 dolara kadar tırmanabileceğini söyledi. Bitcoin, geçen yılı yaklaşık yüzde 65 düşüşle 16.500 dolardan kapattı.

Bankanın tahminleri, Bitcoin'in Nisan 2023'te ilk kez 30.000 dolar eşiğini aşmasından sadece birkaç hafta sonra geldi. Risk varlıklarının fiyatlarını yok eden felaket bir 2022'nin ardından bu yıl BTC için keskin bir toparlanmaya işaret ediyor.

Sözde kripto kışı, 41 yıllık yüksek enflasyonu dizginlemek için küresel merkez bankalarının bir dizi faiz artırımı, sektördeki çok sayıda çöküş ve jeopolitik gerilimler de dahil olmak üzere çeşitli faktörler tarafından tetiklenmişti. Ancak şimdi, Federal Rezerv ve diğer merkez bankaları zirveye yaklaşıyor ya da faiz artırma döngülerini çoktan tamamladılar.

Bu da hisse senetleri ve kripto para birimleri gibi riskli varlıklar için çok daha iyimser bir görünümle sonuçlanıyor. ABD merkez bankası yetkilileri, faiz oranlarının bu yıl yüzde 5,1'e ulaşmasını bekliyor ve bu da mevcut gösterge hedef aralığı olan yüzde 4,75 ile yüzde 5 arasında sadece bir 25 baz puanlık (bps) artış anlamına geliyor.