Bedelli en çok o sektörü vurdu: Başvurular yüzde 60 düştü!

Bedelli en çok o sektörü vurdu: Başvurular yüzde 60 düştü!
Askerlik görevini ertelemek isteyen çok sayıda genç yüksek lisans programlarıyla 3 yıl kazanıyordu. Devlet üniversitelerine yüksek lisans başvuruları yüzde 60, vakıf üniversitelerinde yüzde 50 azaldı.

2018’de askerlik çağındaki birikmiş kişi sayısı 5 milyonu aşınca hükümet tarafından çıkartılan ‘bedelli askerlik’ ile buradaki yığılmanın önüne geçildi ve 633 bin 844 kişi 15’er bin lira ödeyerek 21 günlük askerlik programına başvurdu. Hayata geçirilmesi planlanan yeni askerlik modeli ile bedelli askerlik uygulaması bundan sonra daha kapsayıcı ve sürekli hale gelecek. Ancak bu durum üniversitelerin gelir kaynaklarında önemli bir daralmaya neden olacak. Şimdiye kadar buradaki yığılmalardan en büyük kazancı üniversiteler sağlıyordu. Özellikle vakıf üniversitelerinin 100 milyonlarca liralık bir gelir kalemi buradan geliyordu. Askere gitmesi gereken ancak iş veya başka gerekçelerle bunu ertelemek isteyen çok sayıda genç üniversitelerin açtığı yüksek lisans programlarına katılarak 3 yıla kadar bir süre kazanabiliyordu. Vakıf üniversitelerinde ortalama 15 bin liradan, devlet üniversitelerinde ise 4-5 bin liradan başlayan programlara askere gitmemek için kayıt yaptıran gençlerin bedelli uygulaması ile artık böyle bir zorunluluğu kalmadı.

YÜZDE 60 DÜŞTÜ

Hürriyet'te yer alan habere göre, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsi verilerine göre 2018-2019 eğitim yılında güz dönemindeki yüksek lisans başvuruları bahar döneminde yüzde 60 azaldı. Geçen yıllarda enstitünün 50-60 kişilik kontenjanlarla açtığı programlara binlerce kişi başvuruda bulunuyordu. Vakıf üniversitelerindeki yetkililere göre aynı dönemde kendilerindeki azalma oranı en az yüzde 50.

Vakıf üniversitelerinin tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarının yanında bir de uzaktan eğitim programları var. Ortalama program ücretleri 15 bin lira ile 40 bin lira arasında değişiyor. Her bir bölümün yaklaşık 25-30 kişiden başlayan kontenjanları bulunuyor. Devlet üniversitelerinin ise tezsiz yüksek lisans programları mevcut. Devlette kontenjanlar özele göre daha çok. Ancak fiyatların uygun olması nedeniyle devlet üniversitelerindeki programlara kontenjanların 100 katı başvuru gelebiliyor. Bu durumda diploma notu en yüksek olan adaylar programa girebildiği için diğerleri mecburen özel üniversitelere yönelmek zorunda kalıyor.

Etiketler :