ABD’de enflasyon beklentinin de üzerinde: Daha yüksek faizin yolu açıldı

ABD’de enflasyon beklentinin de üzerinde: Daha yüksek faizin yolu açıldı
ABD’de haziran ayı enflasyonu beklentilerin de üzerine çıkarak yüzde 9.1’le 41 yılın zirvesine tırmandı. Beklentiler yıllık enflasyonun yüzde 8.8 çıkması yönündeydi. Bu gelişme, Fed’in bu ay 75 baz puan kesin olmak üzere sert faiz artışlarını hızlandırabileceğine yönelik beklentileri artırdı.

ABD’de haziran ayında yıllık enflasyon beklentilerin de üstüne çıkarak yüzde 9.1’e çıkarak 41 yılın zirvesine tırmandı. Analistler, yıllık artışın yüzde 8.6'dan yüzde 8.8'e çıkacağı tahmininde bulunmuşlardı. Böylece tüketici fiyatlarında 1981 yılı Kasım ayından bu yana en yüksek seviye görüldü. Bu veri, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) enflasyonu dizginlemek için bu ay da 75 baz puanlık faiz artışı yapabileceğine yönelik beklentiyi artırdı.

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, haziran ayında tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 1.3 arttı. Piyasa beklentisi artışın yüzde 1.1 olacağı yönündeydi.

Çekirdek enflasyon da beklentiyi aştı

Çekirdek fiyat olarak kabul edilen gıda ve enerji hariç tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0.7, yıllık yüzde 5.9 arttı. Analistlerin beklentisi aynı sırayla yüzde 0.5 ve yüzde 5.7 artış olacağı yönündeydi. Ülkede enerji fiyatları aylık yüzde 7.5, yıllık yüzde 41.6 artış gösterirken, gıda fiyatlarında aylık yüzde 1, yıllık yüzde 10.4 artış yaşandı. Ortalama haftalık kazançlar yüzde 1 düşüş gösterdi.

Euro düşmeye devam ediyor

Euro, merkez bankalarının agresif para politikalarının küresel resesyona yol açacağı endişesiyle düşüşüne devam ediyor. Analistler, euro ile doların eş değerden işlem görmesinin zaten tarihi zirvede seyreden euro bölgesi enflasyonunu daha da yükseltebileceğinden endişeli. Ayrıca euro/dolar paritesinde düşüş, gelirlerinin büyük bölümü euro, maliyetleri ise genel olarak dolar olan lokal ihracatçılar için negatif bir gelişme.