Trump'ın vergi tarifesi sosyal medyayı da etkiledi: TikTok'a ne olacak?

Trump'ın vergi tarifesi sosyal medyayı da etkiledi: TikTok'a ne olacak?
TikTok’un ABD’deki operasyonlarının el değiştirmesine ilişkin anlaşma, Çin’in ABD'nin artırdığı gümrük vergilerine karşı çıkması nedeniyle askıya alındı. Reuters’ın aktardığına göre, Çin hükümeti, satışa onay vermeyeceğini bildirerek süreci durdurdu.

Çarşamba günü tamamlanan TikTok'un satılmasına ilişkin anlaşması taslağına göre, TikTok’un ABD’deki operasyonları çoğunluğu Amerikalı yatırımcılardan oluşacak yeni bir şirkete devredilecekti. ByteDance, bu yapıda yüzde 20’den daha az hisse sahibi olacaktı. Sürecin dört taraf –mevcut yatırımcılar, yeni yatırımcılar, ByteDance ve ABD hükümeti– tarafından kabul edildiği belirtilmişti.

Ancak ByteDance, cumartesi günü yaptığı açıklamada, müzakerelerin sürdüğünü ve birçok konuda hâlâ anlaşmazlık bulunduğunu belirtti. Şirket ayrıca Çin yasalarına göre böyle bir satışın resmi denetim süreçlerinden geçmesi gerektiğini vurguladı.

ÇİN’DEN SERT TEPKİ: PİYASA KURALLARINA AYKIRI

Washington’daki Çin Büyükelçiliği, “Çin her zaman işletmelerin meşru haklarını savunur. Piyasa ekonomisinin ilkelerine aykırı uygulamalara karşıyız” açıklamasıyla duruma tepki gösterdi. Çin Ticaret Bakanlığı ise ABD’nin “tek taraflı zorbalık” yaptığını savunarak, bu hamlelerin sadece Amerikan çıkarlarına zarar vermekle kalmayacağını, küresel tedarik zincirini de tehlikeye atacağını ifade etti.

Trump’ın bu hafta Çin’den ithal edilen ürünlere uyguladığı gümrük vergilerini yüzde 34’e çıkarmasının ardından, Çin de ABD ürünlerine yüzde 54 oranında ek vergi getirdi. Ancak Trump, TikTok’un satışı konusunda ilerleme sağlanması halinde tarifelerde esneme yapılabileceği sinyalini verdi.

Sosyal medya platformu Truth Social üzerinden açıklama yapan Trump, “Çin ile iyi niyetli çalışmaya devam etmeyi umuyoruz” diyerek TikTok’un tamamen yasaklanmasını istemediklerini söyledi. Anlaşmanın tamamlanması için zamana ihtiyaç olduğunu vurguladı.

"Yönetimim, TikTok’u kurtarmak amacıyla bir anlaşma üzerinde yoğun biçimde çalışıyor ve bu süreçte büyük ilerleme kaydettik. Ancak anlaşmanın nihai olarak tamamlanması, gerekli tüm onayların alınması açısından biraz daha zamana ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle, TikTok’un 75 gün daha çalışmaya devam edebilmesi için bir Başkanlık Kararnamesi imzalıyorum. Çin ile aramızdaki gümrük tarifelerinden —ki bunlar adil ve dengeli ticaret için gerekli— pek memnun olmadıklarını biliyoruz. Ancak Çin’le iyi niyetli bir şekilde çalışmayı sürdürmeyi umuyoruz. Bu da bize gümrük tarifelerinin hem ekonomik açıdan güçlü bir araç hem de ulusal güvenliğimiz için kritik önemde olduğunu bir kez daha gösterdi. TikTok’un tamamen karartılmasını istemiyoruz. Bu nedenle hem TikTok hem de Çin ile birlikte çalışarak anlaşmayı sonuçlandırmayı dört gözle bekliyoruz. Bu meseleye gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz."

ekran-resmi-2025-04-06-14-by8x.webp

Beyaz Saray öncülüğünde yürütülen çözüm planı, TikTok’un ABD operasyonlarının ByteDance’in Çinli olmayan en büyük yatırımcılarına devrini hedefliyor. Bu yatırımcılar arasında Susquehanna International Group (Jeff Yass) ve General Atlantic (Bill Ford) gibi isimler yer alıyor. Amaç, ByteDance’in yeni yapıda yüzde 20’nin altında hisseyle temsil edilmesi ve ABD yasalarına uyum sağlanması.

Öte yandan Walmart’ın, yeni yatırımcı grubu arasında yer alacağına ilişkin iddialar şirket tarafından yalanlandı.

Kongre, TikTok’un Çin hükümeti tarafından kullanıcı verilerinin istismar edilebileceği gerekçesiyle satışa zorlanmasını yasalaştırmıştı. Trump, ikinci başkanlık dönemine başlamadan önce bu yasayı uygulamaya koymadı. Adalet Bakanlığı da ocak ayında, Apple ve Google’a uygulamanın kaldırılmasının gereksiz olduğunu bildirerek TikTok’un mağazalara yeniden dönmesini sağladı.

Kaynak:Halk TV Dış Haberler Servisi