Sri Lanka Devlet Başkanı Rajapaksa istifayı kabul etti

Tarihinin en ağır ekonomik krizinin yaşandığı Sri Lanka'da, Başbakan Ranil Wickremesingh'in istifa etmeye hazır olduğunu söylemesinden birkaç saat sonra göstericiler Başbakanlık konutuna girip binayı ateşe verdi. Devlet Başkanı Rajapaksa da 13 Temmuz'da istifa etmeyi kabul ettiğini açıkladı.

Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe, yaşanan huzursuzluğa dair atılacak adımlara karar vermek üzere çeşitli siyasi parti liderleriyle görüşmelerde bulundu.

Wickremesinghe'nin ofisinden yapılan açıklamada, "Wickremesinghe parti liderlerine Başbakanlıktan istifa etmeye ve tüm partilerden oluşan bir koalisyon hükümetinin görevi devralmasına izin vermeye hazır olduğunu söyledi" denildi.

Güvenli bir yere götürüldü

Reuters'a konuşan bir hükümet kaynağı da Wickremesinghe'nin güvenli bir yere götürüldüğünü söyledi.

'İstifa etmezse istikrarsızlık artacak'

Bazı muhalefet partilerinin liderleri de Rajapaksa'yı istifaya çağırdı.

Wickremesinghe'nin istifasını sunmasından önce konuşan Sri Lanka Özgürlük Partisi lideri ve eski devlet başkanı Maithripala Sirisena, "Cumhurbaşkanı ve başbakan derhal istifa etmelidir. Eğer bu gerçekleşmezse siyasi istikrarsızlık daha da kötüleşecek" ifadelerini kullandı.

Sri Lanka Devlet Başkanı Rajapaksa 13 Temmuz'da istifa etmeyi kabul etti

Sri Lanka Meclis Başkanı Mahinda Yapa Abeywardena, yaptığı açıklamada, Rajapaksa’nın 13 Temmuz’da istifa etmeyi kabul ettiğini duyurdu.

Başbakan Ranil Wickremesingh da istifa etmeye hazır olduğunu bildirmişti.

Geniş kapsamlı hükümet karşıtı protesto düzenlenen Sri Lanka'da Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan açıklamada, ülkedeki siyasi parti liderlerinin katılımıyla parlamentoda acil bir oturum düzenlendiği belirtilmişti.

Açıklamada, liderlerin Devlet Başkanı Rajapaksa ve Başbakan Wickremesingh'in istifasını istediği kaydedilmişti.

Wickremesingh'in liderlere, istifaya ve yeni bir hükümete yol açmaya hazır olduğunu söylediği aktarılmıştı.

Ne olmuştu?

Ülkede son yetmiş yılın en kötü ekonomik krizi nedeniyle halkın öfkesi artarken, asker ve polis güçleri, Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa'nın istifasını talep eden ve slogan atan protestocu kalabalığını zapt edemedi.

Protestocular ağır metal kapıları zorlayarak Maliye Bakanlığı'na ve Cumhurbaşkanı'nın deniz kıyısındaki ofislerine girdiler.

Nerede olduğu bilinmiyor

Sri Lanka Savunma Bakanlığı'ndan iki kaynak, Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa'nın hafta sonu yapılması planlanan gösteri öncesinde güvenlik önlemi olarak dün başkanlık sarayından ayrıldığını söyledi. Öte yandan İngiliz haber ajansı Reuters, Başkan'ın nerede olduğunu henüz teyit edemedi.

halktv.com.tr DIŞ HABERLER