Sri Lanka ilaç kıtlığıyla yüzleşiyor... Doktorlar: Hastalar ölüme mahkum edildi

Sri Lanka ilaç kıtlığıyla yüzleşiyor... Doktorlar: Hastalar ölüme mahkum edildi
Tarihinin en büyük ekonomik ve politik krizleriyle boğuşan Sri Lanka'da halk kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya. Ülkede akaryakıt ve gıda temininde zorlanan halk bu sefer de ilaç kıtlığı sorunuyla yüzleşiyor.

İngiliz haber ajansı Reuters'ın konuştuğu Sri Lankalı doktorlar, ekonomik krizin sebep olduğu ilaç kıtlığı nedeniyle halkın resmen ölüme mahkum edildiğini ifade ediyorlar. Doktorlar, hastanelerin hayat kurtarma prosedürlerini hastaları için gerekli olan ilaçları temin edemediklerinden tam uygulayamadıklarını belirttiler. Bu krizin ülkede birçok ölüme neden olabileceğinin altını çizen doktorlar, ülkenin ilaç temininin yüzde 80'inin dışarıdan karşılandığını ancak içinde bulunulan döviz sorunu nedeniyle ilaç raflarının boş kaldığını söylediler.

Reuters'ın ulaştığı doktorlar öte yandan ülkenin sağlık sisteminin çökmek üzere olduğunun altını çiziyor.

950 yataklı Apeksha Onkoloji Hastanesinde görev yapan Doktor Roshan Amaratunga, kritik cerrahi prosedürlerin ve yapılması gereken testlerin askıya alınması karşısında çaresiz kaldıklarını ifade ederek, "Bu kanser hastaları için oldukça kötü bir durum" dedi. Doktor ifadelerine şöyle devam etti: "Bazen bazı ameliyatları planlasak da bunları yapamayabiliyoruz çünkü ihtiyacımız olan malzemelere ulaşamıyoruz."

Doktor, sözkonusu durumun hızlı bir şekilde düzelmemesi durumunda bazı hastaların resmen ölüme mahkum edilmiş olacağını belirtti.

Ülkede binlerce insan yakıt kuyruğunda

Döviz rezervi kalmayan ve bu nedenle yükselen enflasyon nedeniyle ilaç, yakıt ve diğer temel tüketim maddeleri bulunamayan Sri Lanka'da binlerce insan yemek pişirecek yakıt temin edebilmek için uzun kuyruklar oluşturmuştu.

Yaklaşık 900 bin kişinin yaşadığı başkent Kolombo'nun birçok bölgesinde görülen kuyruklarda binlerce kişi yemek pişirmek için kullanacakları yakıt temini için stok yarışına girdi. Vatandaşın stok konusunda endişelenmesinin sebebi ise ülkenin yaşadığı döviz sıkıntıları sebebiyle kaynakların oldukça yetersiz olması.

Ne olmuştu?

Tarihinin en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya olan Sri Lanka'da halk, elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının ardından mart sonunda protesto gösterilerini yoğunlaştırmıştı. Ülkede 9 Mayıs'ta Başbakanlık Ofisi'nin çevresinde toplanan göstericiler ile hükümet yanlıları arasında arbede yaşanmış, başkent Kolombo'da askeri birlikler göreve çağrılmıştı.

Muhalefetin artan baskısı sonrası Başbakan Mahinda Rajapaksa 9 Mayıs'ta istifa etmişti. Başbakanın istifası nedeniyle kabine de otomatikman feshedilmişti. Sri Lanka Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa,12 Mayıs'ta Ranil Wickremesinghe'yi başbakan atamıştı. Wickremesinghe, ülkede daha önce 3 dönem başbakanlık yapmıştı.

Şiddet olayları sonrası ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş, hükümet, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatı vermişti.

Ülke çapına yayılan protestolarda aralarında iktidar partisi milletvekili ile 2 polisin de bulunduğu 8 kişi hayatını kaybetti, 250 kişi yaralandı.

Sri Lankalılar halihazırda yakıt sıkıntısı, elektrik kesintileri ve artan gıda ile ulaşım fiyatları nedeniyle zor günler geçiriyor.

halktv.com.tr Dış Haberler Servisi