Lübnan: Liman patlaması nedeniyle soruşturulan iki vekil mecliste
Lübnan genel seçimlerinde Hizbullah ve müttefikleri 128 sandalyeli Mecliste çoğunluğu kaybetti. Resmi sonuçlara göre 718 adayın yarıştığı seçimlerde, hiçbir parti veya koalisyon tek başına hükümeti kurmak için gerekli olan 64 milletvekili sayısına ulaşamadı.
Lübnan İçişleri Bakanı Besam Mevlevi, düzenlediği basın toplantısında nihai seçim sonuçlarını açıkladı.
İran karşıtı ve Suudi Arabistan müttefiki Semir Caca liderliğindeki Hristiyan Lübnan Güçleri Partisi, 20 milletvekiliyle oyunu en çok yükselten parti oldu. Parti 2018 yılında 15 milletvekili çıkarabilmişti.
Muhalif cephede yer alan Sami el-Cemil’in liderliğindeki Hristiyan Lübnan Ketaib Partisi de milletvekili sayısını 3'ten 5'e çıkardı.
Dürzi Lider Velid Canbolat’ın İlerlemeci Sosyalist Partisi, oyunu diğer seçimlere nazaran 1 milletvekili artırarak 9 sandalye kazanırken, Hristiyan İstiklal Hareketi 2, Hristiyan Ulusal Liberal Parti 1 milletvekili çıkardı.
Liman patlaması nedeniyle soruşturulan 2 vekil meclise girdi
Lübnan'da 2020'de meydana gelen ve 200'den fazla kişinin hayatını kaybettiği Beyrut Limanı patlaması nedeniyle haklarında soruşturma açılan 2 milletvekili, 15 Mayıs'ta yapılan genel seçimlerde yeniden seçildi.
İçişleri Bakanlığının paylaştığı nihai seçim sonuçlarına göre, Hizbullah müttefiki Şii Emel Hareketi'nden aday olan Ali Hasan Halil ve Gazi Zahter seçimleri kazanarak Meclise girmeyi başardı.
Halil ve Zahter hakkında Aralık 2020'de Beyrut Limanı patlamasına ilişkin bazı suçlamalarla soruşturma açılmış ancak bu iki isim milletvekili dokunulmazlıkları dolayısıyla ifade vermeyi reddetmişti.
Dosyada gizlilik kararı bulunması nedeniyle 2 milletvekiline yöneltilen suçlamalar kamuoyuna yansımamıştı.
Patlamada ölenlerin yakınları endişeli
Beyrut Limanı patlamasında hayatını kaybedenlerin yakınları ise Emel Hareketi milletvekillerinin yeniden Meclise girmesi ve dokunulmazlıklarının kaldırılmaması halinde soruşturma sürecinin uzamasından endişe ediyor.
Patlamada ağabeyini kaybeden 39 yaşındaki Kayan Tleys, "Provoke edilip zorluklara maruz bırakıldık. Kimsenin kanunlardan üstün olmasını istemiyoruz" dedi.
Meclise girmeyi başaran diğer milletvekillerinin duruma müdahil olup ailelere yardım edeceği temennisinde bulunan Tleys, "Umarım adalet için uzun bir süre beklemeyiz" diye konuştu.
Beyrut Limanı'ndaki patlama ve soruşturma süreci
Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos 2020'de patlayıcı maddelerin bulunduğu bir depoda önce yangın çıkmış, ardından tüm kenti sarsan çok güçlü bir patlama meydana gelmişti.
Patlamada 200'den fazla kişi hayatını kaybetmiş, yaralanan 6 bini aşkın kişinin 1000'den fazlası engelli hale gelmiş, 300 bin kişi de yerinden olmuştu.
Cumhurbaşkanı Mişel Avn, patlamaya 6 yıldır limandaki bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın yol açtığını söylemişti.
Adalet Bakanlığı tarafından patlamayı soruşturmakla görevlendirilen yargıç Bitar, bazı eski bakanların dokunulmazlıklarının kaldırılmasını istemiş ancak başarılı olamamıştı.
Eski Maliye Bakanı Ali Hasan Halil ve eski Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Gazi Zahter'in avukatları 12 Eylül'de, soruşturmayı yürüten hakim Tarık Bitar hakkında "görevden alınma" talebiyle dava açmıştı.
Temyiz Mahkemesi'nin sözkonusu talebi karara bağlayıncaya kadar, Beyrut Limanı'ndaki patlamayla ilgili soruşturma süreci askıya alınmıştı.
Seçimlere katılım yüzde 41 oldu
Lübnan İçişleri Bakanı Besam Mevlevi, düzenlediği basın toplantısında 3 milyon 917 bin seçmenin bulunduğu seçimlere katılım oranının yüzde 41 olduğunu ifade etti.
Ülkede 2018'de gerçekleştirilen seçimlere katılım oranı yüzde 49 civarındaydı.
Lübnan'da 1989'da yapılan Taif Anlaşması'na göre Meclisteki milletvekili dağılımı, "27 Sünni, 27 Şii, 8 Dürzi, 34 Maruni Hristiyan, 14 Grek Ortodoks, 8 Grek Katolik, 1 Evanjelik, 1 Ermeni Katolik, 5 Ermeni Ortodoks, 2 Alevi, 1 Hristiyan azınlıklar" şeklinde gerçekleşiyor.