İsviçre, Almanya'nın mermi talebini reddetti

İsviçre, Almanya'nın mermi talebini reddetti
Tarafsızlık politikasını 1815 yılından beri uygulayan ve 1907 tarihli La Haye sözleşmeleriyle statüsünü güvence altına alan İsviçre, kendi üretimi olan mermilerin Ukrayna'ya gönderilmesine yönelik Almanya'dan gelen talebi reddetti. İsviçre daha önce de 207 yılın ardından tarafsızlık politikasını bir kenara bırakıp Rusya'ya yaptırım kararıyla gündeme gelmişti.

İsviçre'nin önde gelen gazetelerinden Sonntags Zeitung'da yer alan haberde, Almanya'nın, piyade saldırı araçlarında kullandığı İsviçre üretimi mermilerin Ukrayna'ya yollanması için İsviçre hükümetine talepte bulunduğu aktarıldı.

İsviçre Ekonomi Bakanlığı'ndan bir temsilci, gazeteye ismini vermeden yaptığı açıklamalarda, "İsviçre'nin tarafsızlığı ve askeri teçhizat mevzuatı uyarınca reddetme kriterinden ötürü söz konusu taleplere olumsuz cevap verildi" açıklamasında bulundu.

Tarafsızlığını 207 yıl sonra bozmuştu

İsviçre hükümeti, Rusya’ya karşı AB yaptırımlarını kabul etmişti. Hedeflenen kişi ve şirketlerin ülkedeki varlıkları dondurulmuştu.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları nedeniyle birçok ülkenin yaptırım kararı alması sonrası gözler 1815 yılından bu yana tarafsızlık ilkesi benimseyen İsviçre'ye çevrildi. İsviçre'nin bu kararı 207 yıl sonra bir ilk olmasıyla dikkat çekmişti.

İsviçre'nin tarafsızlığı

İsviçre'nin bağımsız bir devlet olarak tanınması 1648'de Vestfalya Barışı çerçevesinde Münster antlaşması ile gerçekleşirken ardından Napolyon'un işgali ile kurulan Helvatia Cumhuriyeti nedeniyle bu statü zarar görmüştü.

1815'te Napolyon'un yenilmesi üzerine İsviçre'de uygulanan yeniden yapılanma politikaları sayesinde tarafsızlık politikası yeniden hayata geçirilerek resmi olarak uygulanmaya başladı.